BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre olcsóbb a magyar adósság

Az Államadósság Kezelő Közont (ÁKK) aukcióján nagyot estek a magyar kötvényhozamok és a túljegyzés is jelentősnek mondható. A kibocsátás minden szempontból sikerrel zárult.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 3, 5 és 10 éves állampapírokat értékesített csütörtökön. A kötvények hatalmas túljegyzés mellett keltek el, a kibocsátó meg is emelte a 3 éves kötvények eladási szintjét.

A 3 éves kötvényekre 70,34 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, mely 3 és félszeres túljegyzésnek felel meg, így az ÁKK a tervezett 20 milliárd forintos szintet megemelte 30 milliárdra. A hozamok 7,38 és 7,46 százalék között szóródtak, az átlaghozam 7,42 százalékon alakult. A hozam 35 bázisponttal csökkent az előző hasonló futamidejű kibocsátás hozamához képest.

Az 5 éves kötvényekre 37,12 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, mely meghaladta a kétszeres lefedettséget, de az ÁKK ragaszkodott az eredetileg meghirdetett eladási szinthez: 15 milliárd forint értékben értékesített 5 éves papírokat. A hozamok 7,6 és 6,65 százalék között szóródtak, és az átlaghozam 7,62 százalékon alakult. A hozamcsökkenés 29 bázispont az előző eladáshoz viszonyítva.

A 10 éves, hosszú kötvények kétszeres lefedettség mellett keltek el, 10 milliárd forint értékben. A minimális hozam 7,75 százalék, a maximális 7,79 százalék, és az átlaghozam 7,78 százalék lett. A hozam 24 bázisponttal mérséklődött a két héttel ezelőtti kibocsátáshoz képest.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 3 milliárd eurót képes év végéig az állam nettó devizaadósságának törlesztésére fordítani az állami nyugdíjpénztárba visszaáramló forint államkötvények megsemmisítésén túl - mondta Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese csütörtökön az MTI-nek, Orbán Viktor kormányfő kijelentésére reagálva, amelyet a Dow Jones hírügynökség közölt.

Borbély László András elmondta: az állam jelenleg 2,5 milliárd euró betétet tart a Magyar Nemzeti Bankban, amelyet kiegészít az a közel egy milliárd euró, amelyet az állam kihelyezett részben a Magyar Fejlesztési Bankhoz illetve az FHB Jelzálogbankhoz. Az utóbbi összeget, negyedévenkénti ütemezésben, a jövő év július végéig fizeti vissza a két pénzintézet, ebből 2011 végéig 500 millió eurót, így ebben az ütemezésben fordítható adósság törlesztésre.

Az ÁKK vezérigazgató-helyettese jelezte: a nemzetközi tőkepiacokról idén nem tervez nettó forrásbevonást a Magyar Állam. A tervezett 4 milliárd euró értékben kibocsátandó deviza-kötvény célja a lejáró devizaadósság megújítása. A nemzetközi piacról bevonandó 4 milliárd euróból 2 milliárdot az IMF-EU-hitel törlesztésére, két milliárd eurót pedig a lejáró devizaadósság törlesztésére kell fordítani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.