BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hogyan "erőszakoljuk rá" a bankkártyát egy nemzetre?

"Azt hittem, hogy a hitelkártyám elegendő lesz" - mondta a Bloombergnek a Concentric Italy milánói brókercég kutatási részlegének vezetője. "De tíz embert kellett előbbre engednem a sorban, amíg olyan taxisofőrt találtam, aki elfogadja a hitelkártyámat".

Az Olasz Bankszövetség a Bloomberg megfogalmazása szerint háborút indított a készpénz ellen egy olyan országban, ahol a hitelkártyát az EU átlagához képest csak feleannyian használják, az olasz jegybank szerint. A bankszövetség szerint a bankoknak és a vállalatoknak évente 10 milliárd eurójába kerül, a fokozott biztonság és a munka miatt, hogy feldolgozzák a készpénzben történő kifizetéseket.

A bankszövetség ezért azt tervezi, hogy mind az állami, mind a magánszektorban a hitelkártyával és elektronikus úton történő kifizetések támogatásával igyekszik elősegíteni a költségek csökkentését. "Olaszországnak változásokra van szüksége ahhoz, hogy felzárkózzon az olyan országokhoz, mint Franciaország, amely már több mint két évtizede engedélyezi a nem készpénzben történő kifizetéseket a közszolgáltatásokért - jelentette ki Rita Camporeala, bankszövetség illetékese.

A plasztikok elfogadásától az olasz kiskereskedők és kisvállalatok a felszámított díj miatt viszolyognak. "3-4 százalékot kell fizetnünk minden egyes kártyás tranzakció után" - mondta egy milánói taxis. Viszont Joaqium Almunia, az EU versenyjogi biztosa december 8-án Brüsszelben kijelentette: a 0,2 százalékos ráta az a jutalék arány, amely mellett a kereskedők számára egyformán megfelel a készpénzes, valamint a kártyás fizetés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.