BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt a jó hír! Két éve nem bukott ekkorát a svájci frank

A frank a legrosszabb hetét élte 2009 márciusa óta, így közel két éve nem esett ekkorát - jelenti a Bloomberg.

A svájci frank legnagyobb heti veszteségét könyvelhette el a héten az euróval szemben az utóbbi két évben azután, hogy a Svájci Nemzeti Bank (SNB) és az alpesi ország döntéshozói szerint az erős frank megöli a gazdasági növekedést és az eurózóna adósságválságával kapcsolatos félelmek csökkentek.

Thomas Jordan, az SNB alelnöke a héten azt mondta, hogy egyes exportőr vállalkozások számára az erős frank „rendkívüli kihívás”. A frank több mint 3 százalékkal értékelődött le a héten az euróval szemben, mely 2009 márciusa a legnagyobb gyengülés. Délután 1,288-as szinten jegyezték az alpesi devizát az euróval szemben. Ez a kurzus már jelentősen eltávolodott a történelmi 1,24-es csúcstól.

Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a befektetői hangulat törékeny, az euróövezeti periferiális államok W-alakú recesszióba csúszhatnak és hangulatromlás esetén felerősödő volatilitás mellett könnyen újra a történelmi szintekre kerülhet a kurzus.

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) több mint egy évig interveniált, hogy meggátolja a frank erősödését, de a hatalmas veszteségek miatt nem tudta folytathatni a devizapiaci beavatkozást.

Jean-Daniel Gerber, svájci államtitkár elmondta, hogy a politikai döntéshozók, a vállalatok és a szakszervezetek pénteken találkoztak, és „egyetértettek abban, hogy az euróval szembeni tartósan erős svájci frank veszélyt jelent svájci gazdaságára”.

A forint 275-ös szint fölött tartózkodik az euróval szemben, 275,5 forint a közös európai deviza. A svájci frankkal szemben sem tudott erősödni a forint, 213,85 forinton jegyzik az alpesi devizát, reggel 213 forinton is jegyezték a frankot.

A friss piaci adatokat itt megtekinthetik!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.