BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kéthavi csúcs közelében az euró

Az euró kéthavi csúcs közelében tanyázott csütörtökön az ázsiai kereskedésben, miután a Federal Reserve azt jelezte, nem siet változtatni az olcsó pénz politikáján, ezzel az Európai Központi Bank álláspontja továbbra is szigorúnak tűnik.

Egy euróért jelenleg 1,3675 dollárt adnak, ez kis gyengülés a reggeli teljesítményhez képest, de a közös deviza ma már megközelítette az 1,3723-as szintet, ami kéthavi csúcsnak felel meg. A Fed a magas munkanélküliség orvoslására irányítja erőfeszítéseit, míg az Európai Központi Bankot az infláció aggasztja – az ellentét olyan hatást válthat ki, aminek hatására az euró kurzusa tovább emelkedhet a hónap elején tapasztalt négy havi csúcs után.

Ennek ellenére az uniós valuta két héten át tartó erősödése középtávon a túlfeszítettség növekvő kockázatával szembesül, és ellenállás következhet be 1,3740-3786 dolláros szint körül – állítják a Reutersnek nyilatkozó elemzők.

Ugyanakkor Daisuke Uno, a Sumimoto Mitsui Banking Corp. vezető stratégája szerint Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke vélhetően egyértelmű álláspontot foglal el azzal kapcsolatban, hogy a bank feladja-e az olcsó pénz politikáját a jövő heti ülés után, ez pedig valószínűleg újabb ösztönzést adhat az eurónak. Az euró így valószínűleg 1,38-39 dolláros szintre erősödik valamikor a jövő héten, és a november 22-i 1,3786 dolláros csúcsszinttel való szakítás egy új tartományba, az 1,38-40 dolláros sávba löki a közös valutát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.