BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lombard: Tévedés, nincs kiskapu a devizahitelekhez

Továbbra sem lehet sem a forintban, sem a devizában törlesztett devizahitelek után jelzálogjogot bejegyezni - hívja fel a figyelmet a Lombard Lízing Csoport az MTI-nek eljuttatott hétfői közleményében.

A Lombard azért tartotta fontosnak ismételten leszögezni, hogy nem enyhült a devizahitelek jelzálog-bejegyzésének tilalma, mert az ingatlan nyilvántartásról szóló törvény módosítását többen úgy értelmezték, hogy az a forintban törlesztett devizahitelekkel szemben megengedi a devizában törlesztett devizahitelek után a jelzálogjog bejegyzését.

Ismertetik: a 2011. január 1-jétől módosult törvény szövege szerint január 1-től nem jegyezhető be zálogjog olyan ingatlanra, amelyre a természetes személy devizában nyilvántartott, vagy devizában nyújtott és forintban törlesztett kölcsönszerződése alapján kapott hitelt. A korábbi, 2010. december 31-ig hatályos szöveg ezzel szemben azt írta elő, hogy a tiltás arra vonatkozik, aki devizában nyilvántartott, vagy nyújtott - deviza alapú - hitelre jegyeztetne be zálogjogot.

"A két szöveg eltéréséből vonták le többen azt a hibás következtetést, hogy devizában nyújtott és devizában törlesztett hitelek esetén be lehet jegyeztetni az ingatlan nyilvántartásba a zálogjogot. Ez azonban azért nem igaz, mivel nem módosították a Ptk., 2010. augusztus 14-től hatályos vonatkozó rendelkezéseit, amely szerint természetes személy devizában nyilvántartott, vagy nyújtott kölcsönszerződéséből keletkező hitelezői követelés biztosítására, természetes személy tulajdonában álló ingatlanra nem állapítható meg jelzálogjog" - hangsúlyozta Boros Ildikó, a Lombard Lízing Csoport jogi igazgatója a közleményben. Hozzátette: a Ptk. értelmében tehát továbbra is semmis mind a tiszta devizás, mind a devizaalapú kölcsönre alapított jelzálogjog.

Felhívta a figyelmet arra is: nincs olyan jogszabály, amely szerint a megengedőbb törvényt kell betartani ellentmondás esetén, így hiába jegyzi be a Földhivatal a devizában nyújtott hitelre a zálogjogot, az nem lesz érvényes és semmisnek tekinthető. Mindezek alapján látszik, hogy míg az ingatlanlízing továbbra is jól szabályozott, világos finanszírozási forma, a hitel körül továbbra is anomáliák vannak - tette hozzá a közlemény szerint Boros Ildikó.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.