BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyugdíjpénztárak: egyik mellette, a másik ellene

Egymással homlokegyenest ellentétes elképzeléseik vannak a különböző régiós kormányoknak a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszerről, és ez várhatóan a pénz- és tőkepiacokra is hatással lesz a következő években.

A legdrasztikusabb ellentét a kasszákkal szemben Magyarországon van, nálunk a kormány a második nyugdíjpillér felszámolására törekszik. Ez a részvényárfolyamokon is nyomot hagyott. „A magyar részvénypiacon a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos tervek már beárazódtak, a tőzsde a tavalyi utolsó negyedévben 15 százalékkal teljesítette alul a régiós piacokat” – mondja Loncsák András, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő részvényüzletág-igazgatója.

A varsói parkett is kapott egy pofont az ottani kormánytól: a nyugdíjkasszák a jövőben csak a bruttó bér 2,3 százalékát kapják meg a korábbi 7,3 helyett. A bejelentés hírére a lengyel tőzsde több napig tartó zuhanással reagált, hiszen az ottani nyugdíjalapok vagyonának 35 százaléka jóformán csak lengyel részvényekben van (nálunk 10 százalék körüli az alapokban a magyar papírok aránya).

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.