BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Régen nem kezdett ilyen rosszul évet az arany

A davosi Világgazdasági Fórumon résztvevő politikusok és jegybankárok megnyugtató jelként értékelhették a pillanatnyilag gyengélkedő nemesfémeket, hiszen 1997 óta ennyire rosszul nem kezdett évet az arany. Ugyanakkor nem zárható ki, hogy a magas rangú vendégeket felvonultató rendezvényt megelőzően célzott beavatkozás zajlott a nemesfémek piacán, hogy a tanácskozás az enyhülés jeleit mutató pénzügyi és gazdasági válság jegyében történhessen – írja az aranypiac.hu.

Londonban a péntek délutáni fixingben az arany ára négy hónapja nem látott szintre, unciánként 1319 dollárra csökkent, majd később New Yorkban az éjszaka folyamán visszapattant az árfolyam 1340 dollár fölé. Januárban eddig 5 százalékkal csökkent az arany világpiaci árfolyama, de a korábban különösen dinamikusan növekedett ezüstöt még ennél is jobban megtépázta az aktuális korrektúra. A fehér nemesfém számára a január eddig 13 százalék mínuszt eredményezett a dollárban. A forint relatív ereje a dollárral szemben pedig még tovább növeli a veszteséget a forintban számoló hazai befektetők számára. Hogy megáll-e vagy tovább folytatódik a csökkenés, arra a nyersanyagpiaci elemzők több magyarázattal is szolgálnak.

A Credit Suisse szakemberei az ősz óta emelkedésnek indult kötvényhozamokat teszik felelőssé az arany árának csökkenéséért. Miután a nemesfémek nem termelnek kamatot, a bank véleménye szerint csökken az aranypiaci befektetések vonzereje akkor, amikor a kötvényhozamok emelkednek. Ennek tudható be, hogy a tőzsdén kereskedett nemesfémpiaci alapok (ETF-ek) fizikai nemesfémkészletei is csökkennek november óta. Továbbá kedvező hírek érkeznek Amerikából és Európából is a gazdaság élénküléséről, ami a befektetőket arra serkenti, hogy az aranynál kockázatosabb befektetések után nézzenek.

Ezt támasztja alá a Bloomberg negyedéves közvélemény-kutatása 1000 ügyfele körében, amely azt mutatta, hogy a befektetők a pénzükkel ismét nagyobb rizikót hajlandóak vállalni. A német Commerzbank és a brit Standard Chartered Bank elemzői megerősítik, hogy a növekvő kockázatvállalás eredményeként csökken most az igény a biztos menedéknek számító arany és ezüst iránt, és ez a nemesfémárfolyamok korrektúráját még hosszabb időre elhúzatja. Az árcsökkenés mértékét fékezi azonban az Ázsiából érkező növekvő kereslet, de az elemzők álláspontja szerint eshet még a jegyzés akár unciánként 1250 dollárig is.

Mindazonáltal a Credit Suisse szakértői bizakodóak is egyben a nemesfémek jövőjét illetően. A kötvényhozamok emelkedése időközben megállt, és számos feltörekvő gazdaságban a növekvő infláció miatti aggodalom kerül ismét a befektetői érdeklődés előterébe. A gazdaság élénkülése és az erősödő kockázatvállalás is a nemesfémek malmára hajthatja a vizet. Ugyanis a platina, a palládium és nem utolsó sorban az ezüst ipari felhasználása jelentős, a kereslet irántuk konjunktúra idején még inkább fokozódik.

Ezen túl a Hessische Landesbank egy elemzésében azt emeli még ki, hogy a változatlanul törékeny pénzpiaci viszonyok és az expanzív pénzpolitika miatt nagy a befektetők több lábon állás iránti igénye, így az arany továbbra is vonzó befektetési alternatíva marad.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.