BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rossz idők járnak az aranyra

Az elmúlt hét csökkenő árfolyamokat eredményezett a dollárban jegyzett nemesfémeknél. Ugyanakkor a dollár egyidejűleg erősödött a forinttal szemben, így emiatt a hazai befektetők veszteségei valamelyest enyhébben mutatkoznak – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Válságkezelésre és a konjunktúra fellendítésére 8,4 billió dollárt költöttek eddig a világ országai. Az Egyesült Államok kormánya 2010-ben csaknem ugyanannyi új adósságot halmozott fel, mint az összes többi ország együttvéve. A dollár stabilitásával szembeni kételyek, valamint az a tény, hogy a nyersanyagokban sokan egyfajta tartalékvalutát látnak, 2011-ben is vonzóvá teszik a nyersanyagpiaci befektetéseket.

E tekintetben különösen a sárga nemesfém élvezi a befektetők bizalmát, annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban gyors ütemben növekedett árfolyam, főként a kamatpiac zavaraira, bármikor éles korrektúrákkal is reagálhat. Technikailag azonban az 1.050 dollár/uncia feletti tartományban mindvégig zöld útja marad az aranynak, hiszen bekövetkező árcsökkenéseknél jegybankok, intézmények és kisbefektetők milliói fokozottan jelennek meg a keresleti oldalon, ezzel biztosítva a magas árfolyamot.

Bár hosszútávon változatlanul optimisták az elemzői várakozások (a HSBC elemzői legfrissebb tanulmányukban 1450 dollárra emelték 2011-es  aranyár-prognózisukat), rövidtávon úgy tűnik, hogy az arany árának múlt heti visszarendeződése még nem ért véget. Az utóbbi napokban egy fontos, 1382 dollárnál húzódó támasz esett el, és most az 50-napos mozgóátlag alatt tartózkodik a jegyzés.

A csökkenő kurzusnak egyelőre még nem sikerült új padlót képeznie, amelyen megkapaszkodva egy ellentétes árfolyammozgás elindulhatna. Lehetséges fordulópont a november végén már bizonyított, 1355 dollárnál húzódó támasz lehet, de az 1322,50 dollár alatt kritikussá váló árfolyamtartományig húzódnak még további támaszok is.

Az ezüst a 4 hónapja emelkedő trendcsatornájából lefelé kilépett, de még mindig az 50-napos mozgóátlaga felett tartózkodik. Ez azt jelenti, hogy továbbra is érvényben van a felfelé irányuló dinamika. Az elmúlt hónapokban számos fontos technikai támasz épült be az árfolyamba, amelyek közül a mostani 28,50 dollár körüliek jó eséllyel megállíthatják a negatív tendenciát.

A nemesfém-árfolyamok csökkenésével párhuzamosan a tőzsdén kereskedett nemesfémpiaci alapok (ETF) készletei is stagnáltak az elmúlt hét folyamán. Sőt az arany ETF-eknél az utóbbi 6 hónapban nemcsak megrekedtek, de kissé csökkennek is a készletek. Az ETF-készletek és az árfolyamok közötti korreláció különösen jól tetten érhető az ezüstnél. A 18 dolláros szinten bekövetkezett árfolyam-kitörés óta 1.740 tonnával nőtt az alapok ezüsttartaléka, de mióta stagnál a betétek növekedése, láthatóan lankad az ezüst árfolyamát növelő vételi nyomás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.