BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szinte biztosan megugorja a "rémálomhatárt" az olaj ára

Az olaj hordónkénti ára hétfőn is 91 dollár fölött mozgott Ázsiában, mivel a befektetők derűlátóak a gazdasági élénkülést illetően, ez pedig tápot ad annak a reménynek, mely szerint az idei évben átlépi a 100 dolláros határt az olaj ára.

Az amerikai nyersolaj ára februári szállításra 40 centtel 91,78 dollárra emelkedett, miután pénteken 1,54 dollárral magasabb, 91,38 dolláros szinten állapodott meg. Ez volt a legmagasabb év végi olajár 2007 óta.

Geoff Howie, az MF Global piaci stratégája Szingapúrban úgy vélte, hogy a nyersolaj ára valószínűleg 80-93.50 dolláros sávban ingadozik majd a héten. A kereskedők feszült figyelemmel várják a héten esedékes amerikai adatokat a feldolgozóipar decemberi helyzetéről, a munkanélküli segélykérelmek alakulásáról és a decemberi foglalkoztatási adatokról, amelyek további felvilágosítást adhatnak a világ legnagyobb energiafogyasztójának gazdasági állapotáról.

A szakértők várakozásai szerint a harmadik negyedéves, 2,6 százalékos növekedést követően vélhetően 3,5 százalékkal javított az amerikai gazdaság a negyedik negyedévben és a befektetők abban reménykednek, hogy ezzel megkezdődhet a munkanélküliségi helyzet javulása.

Az OPEC korábban jelezte, hogy nem emeli a kitermelés mennyiségét azért, hogy megfékezze, hogy az olaj esetlegesen elérje a 100 dolláros határt. Jelenleg mind Európában, mind az Egyesült Államokban rendkívül hideg az időjárás, ezért a kereskedők most arra figyelnek, vajon a szokatlan hideg vagy a hosszú távú gazdasági kilátások táplálják-e az olaj ralit. A Reuters felmérése szerint a szakértők átlag 8 százalékos áremelkedésre számítanak, ez pedig gyakorlatilag megfelel a 100 dolláros árvárakozásnak, ugyanakkor az elemzők úgy látja, rendkívül árugrásra nem kell számítani.

A Barclays Capital jövőre átlag 91 dolláros árat jósol hordónként, míg a Morgan Stanley szerint az átlagos olajár 100 dollár lesz. Az elemző szervezet szerint, ha a fejlett világ gazdasági növekedése folytatódik a következő évben, akkor az olajár lehet a növekedés motorja, de egyúttal az infláció fő forrása is, ami pedig a gazdaságpolitika szigorítását eredményezheti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.