BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bankadó csak a hab a tortán a briteknél

Az alkalmazotti prémiumok csökkentéséről, a felső vezetők javadalmazásának nyilvánosságra hozataláról és a vállalkozásoknak folyósított hitelek értékének jelentős növeléséről született átfogó egyezség szerdán a brit kormány és a négy legnagyobb brit bankcsoport között.

George Osborne pénzügyminiszter, aki szerda délután ismertette a megállapodás részleteit a brit parlament alsóházában, kijelentette: négy éve, a bankszektorbeli fellendülés csúcsán a City pénzintézetei összesen 11,5 milliárd font (3700 milliárd forint) prémiumot fizettek ki alkalmazottaiknak. Ennek zömét készpénzben folyósították, és a prémiumok "túl nagy hányada után" még adót sem fizettek - mondta Osborne.

A pénzügyminiszter számok ismertetése nélkül közölte, hogy a négy legnagyobb brit bankcsoport - HSBC, Barclays, Royal Bank of Scotland (RBS), Lloyds Banking Group - a megállapodás alapján az idén a tavalyinál kevesebb prémiumot fizet.

Nem hivatalos becslések szerint tavaly összesen hétmilliárd font (2300 milliárd forint) prémiumot vehettek fel a brit nagybankok alkalmazottai.

A brit kabinet emelte a bankadót is. További 800 millió fonttal, összesen 2,5 milliárd fontra (800 milliárd forintra) emeli a pénzintézetek által ez évben befizetendő adót a brit kormányzat – jelentette be George Osborne pénzügyminiszter.

A tavaly májusban hivatalba lépett konzervatív-liberális kormány már korábban bevezette a bankadót, ám az eredeti tervek szerint 2011-ben még csak a mérlegfőösszeg 0,5 százalékát, azaz 1,7 milliárd fontot (540 milliárd forint) kellett volna ezen a címen befizetni a szigetország pénzügyi szektorának az államkasszába. A most kilátásba helyezett 0,75 százalékos adó eredetileg csak 2012-től lépett volna életbe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.