BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A költségvetési hiány "hideg zuhany" a piacnak: emelkedő kötvényhozamok

A kötvények hozama hét heti csúcson várja a mai kötvényeladást. A januári költségvetési hiány meglepte a piacokat, és a várható kiigazítási programban nagyobb súlya lehet a bevételeknek.

A magyar kötvényhozamok két hetes csúcsra emelkedtek, mielőtt ma kötvényaukciót tart az ország – írja a Bloomberg. A hírügynökség megjegyzi: 2007 óta a legnagyobb januári költségvetési hiányról számolt be a kormány.

A 2016-ban lejáró kötvények hozama tegnap 12 bázisponttal emelkedett 7,197 pontra, a 2012-ben lejáró kötvények hozama 8 bázisponttal 7,452 pontra emelkedett.

Általános nézetté vált, hogy a kormány növelné a bevételi oldalt, de nem hozna népszerűtlen döntéseket – mondta Sovány András, az ING kötvénystratégája.

„Ha a költségvetési hiány növekedése folytatódni fog a következő néhány hónapban, rossz hír lesz a kötvények számára”, és a forintnak is – nyilatkozta a BNP Paribas közgazdásza, Paul Mortimer-Lee.

A legfrissebb információk szerint a kormány költségvetési kiigazítási intézkedéscsomagjában még nagyobb súlya lesz a bevételeknek, mint az egyharmados szint. A csomag 650 milliárd forint összegű lehet, és 2013-ig kerül végrehajtásra.

Kuti Ákos, az Equilor közgazdásza szerint a magasabb költségvetési hiányadat „hideg zuhany” a piacoknak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.