BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A munkaügy is vizsgálja a bankokat

Minden jel szerint újabb területen folytatódik a bankszektor működésének hatósági átvilágítása: a különadó áthárításának megakadályozása, illetve a jelzáloghitelekhez kapcsolódó új szabályozások alkalmazásának ellenőrzése mellett februárban komoly munkaügyi vizsgálatsorozat is indult – hívja fel a figyelmet a BDO Magyarország.

A vizsgálatok vélhetőleg részét képezik az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség ez évi kiemelt ellenőrzési irányelveinek is, amelyek azonban a február 20-i határidő letelte után még mindig nem ismertek.

A jelenlegi ellenőrzések elsősorban a bankok foglalkoztatási viszonyainak rendezettségét, a rendkívüli munkavégzésekre, valamint a munkabérre és a szabadságra vonatkozó munkajogi szabályok megtartását célozzák. „A BDO Magyarország banki megbízás alapján elvégzett munkaügyi átvilágításainak egyértelmű tapasztalata, hogy a bankszférában a munkaszerződés vagy bejelentés nélküli foglalkoztatás nem jellemző, a hiányosságok jelentős része leginkább a munka- és a pihenőidő szabályaihoz, illetve a munkaidő-nyilvántartáshoz kapcsolódik” – tájékoztatott Máriás Attila, a BDO Magyarország munkaügyi szaktanácsadója.

Jellemző még a túlórák nem megfelelő nyilvántartása, azok jutalomként való kifizetése és a rendkívüli munkavégzési keret túllépése is. A feszített létszám vagy a speciális tudás miatt a szabadságolás kérdésköre sem mindenhol megoldott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.