BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A világ "legszuperebb" devizája a forint

A forint a legjobban teljesítő fizetőeszköz lett az euróval szemben az elmúlt hónapban - írja a Bloomberg.

A forint a világ legjobban teljesítő devizája az elmúlt hónapban az euróval szemben: 3 százalékot erősödött a Bloomberg adatai alapján. A fizetőeszköz ma némileg gyengült délutánra: 269,78-as szintig, de délelőtt 267,4-es árfolyamot is láthattunk, mely tavaly május 4-e óta a lekedvezőbb szint.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 6 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot 5,75 százaléktól január 24-én: az egymást követő harmadik hónapban került sor negyed százalékpontos szigorításra. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egy nappal később hibának ítélte meg a kamat emelését.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Ha a kormány megváltoztatja a monetáris tanács tagjainak jelölési mechanizmusát, és a február végén lejáró négy tag helyett az Országgyűlés illetékes biztossága jelöli majd a tagokat (a jelenlegi szabályok helyett, melynek értelmében 2-2 tagot jelölhetne a kormányfő és a jegybank elnöke) könnyen a kamat csökkenése felé fordulhat a tanács.

Csökken a nyomás a frankhiteleseken

Az NGM kritikájából is kiderül: a kormány a lazább kamatpolitika híve, így egyes piaci elemzők arra számítanak, hogy kamatcsökkentési periódus indulhat el.

A forint eddigi erősödéséhez azonban a fiskális politikai tényezők is hozzájárultak: a kormány februárra ígéri a kiigazítási program részleteit, mely az előzetes hírek szerint 660 milliárd forintos program 2013-ig. Szintén kedvező lehet, ha elfogadják a „stabilitási alapot”, mely 250 milliárd forintos tartaléka lenne a költségvetésnek.

Zuhanásnak indulhat a svájci frank!

Pozitív hatást gyakorolhat, és a forintot erősítheti, ha az államadósság maximális szintje alkotmányban lenne rögzítve – ezt Orbán Viktor miniszterelnök javasolta. Elemzők szerint nem biztos, hogy konkrét „számkorlát” kellene az államadósságot tekintve.

A költségvetési oldalról tehát adott lehet a forint erősödése, azonban a monetáris politika alakulása is meghatározó lehet. Gyorsabb kamatcsökkentés esetén a forint gyengülés felé fordulhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.