BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alig tér magához Ázsia - ismét csúcson az arany

A líbiai kaotikus helyzet és az olajexport blokkolása miatt a Brent olaj hordónkénti ára 29 hónapos csúcsra emelkedett csütörtökön, s elérte 113 dollárt. Az emelkedést a glbális gazdaság lassulásától való félelem is hajtotta, ami ismét mélybe hajtotta az ázsiai indexeket. A bizonytalanság magasba repítette az arany árfolyamát.

A világ vezetői ugyan elítélték Muammar Kadhafit, amiért megosztotta az országot, s ez véres összecsapásba torkolt, s amiért nem tett semmit annak érdekében, hogy megelőzze ezt. Egy határozott lépéssel ugyanis elkerülhető lett volna az arab világban tapasztalt elmúlt napok válsága.

A japán Nikkei index 1,2 százalékkal 225 pontra esett, míg más ázsiai piacok 0,6 százalékos mérséklődést könyveltek el, a korábbi 0,4 százalékos emelkedés után. A befektetők már várták a pénzpiacok törtetését követő korrekciót, s a líbiai események jó alkalmat adtak erre – mondta Makoto Kikuchi, a japán Myojo Asset Management ügyvezetője a tokiói árfolyammozgásokat kommentálva.

Londonban a Brent típusú olaj hordónkénti ára 2,55 dollárral 113,80 dollárra ugrott, amely a legmagasabb érték 2008 szeptembere óta. A nyersolajért hordónként 99 dollárt kérnek, amely hangyányit marad el a tegnapi 100 dolláros csúcstól. Ken Hasegawa, egy tokiói brókerház elemzője szerint a Brent árát vélhetően jobban befolyásolják a jövőben is a líbiai események, mint a hagyományos nyersolajét.

A többi ázsiai részvénypiac a több napos esés után stabilizálódást mutat, de az általános hangulat meglehetősen pesszimista: a befektetők továbbra is aggódnak, hogy a magas energiaköltségek rontanak a vállalati eredményeken, s továbbra is nagy az inflációs nyomás.

Az ausztrál S&P/ASX 200 index 0,8 százalékos mínuszba fordult, Dél-Korea KOSPI mutatója 0,6 százalékot csúszott, míg a kínai Shanghai Composite Index 0,2 százalékot javult.

Wall Street-i elemzők csütörtökön szintén enyhe emelkedést várnak az amerikai piacokon a több napos gyengülés után. A befektetési arany árfolyama megközelítette a decemberben tapasztalt 1430 dolláros unciánkénti rekordot: a nyitáskor 1410 dollárt kértek a nemesfémért.

A dollár rekord mélybe zuhant a svájci frankkal szemben: jelenleg 0,9275 frank egy dollár, amely megközelíti a tavalyi negatív csúcsot. A befektetők csütörtökön fontos amerikai gazdasági adatokra figyelnek: ma kerülnek nyilvánosságra a kiskereskedelmi és lakásvásárlási adatok, amelyek fontos indikátorai a gazdaság teljesítményének.

Az euró 1,3762 dollárra emelkedett, amely már a második legmagasabb érték ebben a hónapban, a növekedés elsősorban az Európai Központi Bank nyilatkozata segítette, mely szerint az uniós jegybank hajlandó lépéseket tenni az infláció féken tartása érdekében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.