BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágult a magyar adósság finanszírozása

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 50 milliárd forint értékben adott el kötvényeket, jelentős túljegyzés mellett, ugyanakkor emelkedő hozammal.

A 3 éve kötvényekből a befektetők 59,7 milliárd forint értékben vettek volna, de az ÁKK ragaszkodott az eredetileg meghirdetett 20 milliárdos kibocsátási mennyiséghez. A hozamok 6,9 és 6,98 százalék között szóródtak, az átlaghozam 6,96 százalékon alakult. Ez 6 bázispontos hozamemelkedés az előző, hasonló futamidejű aukció hozamához képest.

Az 5 éves kötvényekből 35,5 milliárd forinttal jelentkeztek be a befektetők, melyből az adósságkezelő 15 milliárdnyit fogadott el. A minimális hozam 7,15 százalékon alakult, a maximális 7,25 százalék lett. Az átlaghozam 7,22 százalékos szinten alakult. A hozam 15 bázisponttal emelkedett a két héttel ezelőtti szinthez képest.

A 10 éves kötvényekre 35,5 milliárd forinttal jelentkeztek be a forgalmazók, és az eredetileg tervezett 15 milliárd forintért fogadta el az ajánlatokat az ÁKK. A hozamok 7,47 és 7,54 százalék közötti intervallumban mozogtak, az átlagos hozamszint 7,51 százalék lett. A hozam több mint fél százalékkal, 26 bázisponttal lett magasabb az előz aukcióhoz viszonyítva.

A magyar kötvényhozamok emelkedtek, miután a befektetők túlbecsülhették a magyar költségvetési hiánycsökkentési ígéretet a Citigroup közgazdászai szerint. Ez egy homályos ígéret kétes hitelességgel – teszik hozzá az elemzők.

Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.