BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élénkülhet végre a kkv-hitelezés

A GDP-növekedési kilátások javulása és az Új Széchenyi-terv elindulása nyomán némileg bizakodóbbak a kkv-hitelezés kilátásait illetően a bankok. Ezzel együtt még számos tényező nehezíti a kis- és középvállalkozók hitelezését.

Bár a hazai hitelintézetek szerint továbbra sem rózsás a helyzet a hazai kis- és középvállalkozások finanszírozásában, a gazdasági környezet várható javulása és az állami programok élénkülése nyomán idén már javulhat a kép.

„A kis- és középvállalatok hitelezését az alultőkésítettség, az átláthatóság és a bank által elvárt fedezet hiánya, a csökkenő kereslet miatt romló eredmények, valamint a kulcsemberre épülő működésben rejlő kockázatok nehezítik” – foglalta össze a szektor finanszírozási problémáit a Világgazdaságnak Soltész Gergő, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese.

A válság hatására romló pénzügyi eredményeket emelte ki a felsoroltak közül Bencsik Judit, a Citibank termékmenedzsere. Szerinte meglevő ügyfeleknél a kedvező hitelkapcsolati tapasztalatok ellensúlyozhatják a problémát, az új ügyfelek megítélését azonban nagyon megnehezíti. A Citibank szakértője úgy véli, az ingatlanpiaci visszaesés is az általános fedezethiány előidézői között van.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.