BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hogyan lehet egyszerre olcsó és drága az olaj?

Londonban az olajárak szerdán több mint fél százalékkal emelkedtek, és ismét meghaladták barrelenként a 100 dollárt, eközben a WTI "csak" mintegy 87 dollárért kel el. A könnyű nyersolaj és a Brent közötti árkülönbség ezzel rekordra emelkedett.

Az ICE Brent minőségű olaj ára barrelenként 100,52 dollárra emelkedett, az amerikai nyersolaj ára pedig - márciusi szállításra - 66 centtel drágult 87,60 dollárra. Ezzel a két irányadó minőségű olajfajta ára közti különbség 12,92 dollárra szélesedett, ami rekordnak számít. A Brent drágulásának oka, hogy szűkebb a kínálat az Északi-tengeren kitermelt olajból és aggodalmak támadtak amiatt, hogy sztrájk robbant ki azoknál a cégeknél, amelyek a Szuezi-csatorna hatóság tulajdonában vannak. A béremelésért kezdeményezett munkabeszüntetés azonban nem hatott ki a Csatornán áthaladó hajóforgalomra.

Az árak emelkedésére támogatóan hatott az is, hogy az American Petroleum Institute szerint az amerikai nyersolajkészletek a múlt héten váratlanul erőteljesen, 558 ezer hordóval csökkentek. Ez ellentmondott azoknak a várakozásoknak, amelyeket a Reuters által megkérdezett elemzők hangoztattak, akik a készletek 2,4 millió hordós növekedésére számítottak.

Az amerikai Energy Information Administration szerint további készletre lesz szükség, mert a világon naponta mintegy 140 ezer hordóval többet fogyasztanak majd annál, mint amennyit a múlt hónapban prognosztizáltak, és a kereslet ma már várhatólag rekord magasságnak számító, 88,16 millió barrel lesz naponta az idei évben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.