BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Káosz az arab világban - mi történik az olajjal?

Hozzávetőleg egy dollárral emelkedet a Brent típusú olaj hordónkénti ára hétfőn a líbiai, valamint más jelentős olajexportáló országokban történt összetűzések hatására. Az események az ázsiai részvénypiacokon is nyomot hagynak.

A Brent mellett az arany árfolyamának múlt heti három százalékos emelkedése is az afrikai és a közel-keleti eseményeknek tudható be. Az olaj árfolyamának emelkedése éppen azoknak az országoknak okoz fejtörést, amelyek már eddig is küzdöttek a magas inflációval és az élelmiszerek drágulásával; a trend visszafordíthatja a 2011 első heteiben tapasztalt javulást is.

A Brent típusú olaj hordónkénti 102 dolláros ára két és fél éves csúcsot jelent. A könnyű nyersolaj ára esett ugyan, de továbbra is 86 dollár felett áll.

Tripoliban a kormány ellenes tüntetők hétvégén vonultak az utcára a vezető Muammar Gaddafi távozását követelve. A kormány hadtestei azonban szembe szálltak a tüntetőkkel, amely véres összecsapásokat eredményezett.

Egyre nagyobb a feszültség Izrael és Irán között, mivel ez utóbbi hadihajókat küldene át a Szuezi csatornán, amelyet Izrael egyszerűen provokációnak nevezett. A rövid távú geopolitikai feszültség ugyan nem kedvez az olaj árfolyamnak, de az Egyesült Államok Gazdasági kilátásai és Kína előremenetele javíthat ezen a folyamaton.

A Japánt kivéve a főbb ázsiai piacokat egyesítő MSCI országok indexe fél százalékot esett, múlt héten azonban két havi csúcsot döntött, így volt hova korrigálnia az indexnek. A japán Nikkei 0,1 százalékkal magasabban zárt.

A kínai kormány azon lépése, hogy magasabb banki tartalékok képzésével biztosítsa a pénzügyi rendszert negatív fogadtatásokra talált, mind a pekingi, mind a sanghaji tőzsdén.

Az amerikai kereskedések szünetelnek az Egyesült Államok nemzeti ünnepe miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.