BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassan indul az aranyrali

Az eurós befektetőknek még nem érdemes vásárolni

Ismét 1360 dollár fölé emelkedett az arany unciánkénti ára a fémtőzsdéken, holott a nemesfémmel néhány nappal ezelőtt még 1310-1320 dollár körüli áron kereskedtek. Az emelkedésben közrejátszott a dollár gyengülése az euróval szemben, ez ugyanis kedvez az árupiaci eszközöknek – írja a Commodity Online. A gazdasági folyamatokat lassító lépések, például a múlt heti kínai kamatemelés is pozitív hatással vannak az aranyárra. Vásárlókat vihet a nemesfém piacára az is, hogy a távol-keleti ország jegybankja kifejezetten a fenyegető inflációs veszély miatt szigorított az alaprátán, az arany pedig alkalmas eszköz lehet a pénzromlás hatásának kivédésére.

Nincs viszont jó hatással a sárga fémre a feltörekvő országok dinamikus gazdasági fejlődése, ez ugyanis az ilyen országok piacára vonzhatja a korábban aranyban lévő pénzeket. Aki dollárban tartja a megtakarításait, annak érdemes lehet most aranyat venni, az euróalapú eszközökben gondolkodó befektetőknek viszont az aranyportfóliók csökkentését javasolja a Bloomberg tudósítása szerint az egyik svájci privát bank, a Pictet & Cie, a közeljövőben az euró erősödésére számítanak a dollárral szemben. Hosszú távon viszont a svájci befektetési bank is arra számít, hogy nőni fog az arany ára, és 2015-ben már kétezer dollárnál is többet kell fizetni egyunciányi nemesfémért. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.