BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lerohanták Londont az orosz cégek

Egymással tülekedve igyekeznek az orosz vállalatok a következő hónapokban tőzsdei kibocsátásokkal tőkéhez jutni, hogy minél jobban meglovagolják a dráguló kőolaj áldásos piaci hatásait.

A várakozások szerint az idei év folyamán akár 30 milliárd dollár értékben is kibocsáthatnak részvényeket az olyan cégek, mint a Nord Gold, a ChelPipe és a Koksz. Tavaly összesen 7 milliárd dollárnyi kibocsátás ment végbe a társaságoknál.

Oroszország gazdasága meglehetősen megsínylette a válságot a csökkenő energiamegrendelések miatt, a vezető tőzsdeindex 2008-ban a negyedére esett vissza és most is 2,5 évvel ezelőtti szinteken jár. Akkoriban nehéz lett volna jó áron részvényeket kibocsátani, most azonban eljött az idő: az olajár emelkedése miatt az orosz energiarészvények árfolyama is szárnyal és az ország megítélése is egyre jobb a befektetők szemében, lévén az idén a GDP a várakozások szerint 4,0 százalékkal bővül majd.

Legutóbb 2004 és 2007 között igyekeztek az orosz cégek a tőzsdéről tőkét szerezni a beruházásaihoz és megerősödésükhöz: abban az időszakban összesen mintegy 50 milliárd dollárnyi tőkét is sikerült bevonni a kibocsátások segítségével. Az összeomlás elkövetkező éveiben a kibocsátások értéke egyszer sem haladta meg az évi 7 milliárd dollárt, ám az idei év kiugró lehet.

A legtöbb cég ugyanis már a következő gazdasági növekedési periódusra számít, ahhoz viszont, hogy ne maradjon le a vonatról, tőkére van szüksége. A bejelentkező cégek közt van a Szeversztálhoz tartozó Nord Gold bányacég, egymilliárd dolláros kibocsátási terveivel és a csővezetékeket gyártó ChelPipe is, mely 688 millió dollár értékben bocsátana ki részvényeket Londonban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.