BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi lesz itt? Líbia drámaian magasba rántja az olaj árát

A nyersolaj hordónkénti ára ismét több éves rekordot ért el a szerdai kereskedésen, a befektetők ugyanis attól tartanak, hogy a líbiai és a közel-keleti expotőrök csökkentik olajkitermelésüket, s ezzel együtt az exportot is. Ez gyengítheti a világgazdaság teljesítményét, a félelem az ázsiai pénzpiacokat ismét a mélybe rántotta.

A heves polgári tüntetések Egyiptomban és Tunéziában is megingathatatlannak tűnő nagyhatalmú vezetőket űztek el, a líbiai vezető Muammar Kadhafi – aki egyébként a Brunei szultán után a világ második leghosszabb ideje uralkodó vezetője – hajthatatlan, mint mondja távozésa veszélyeztetné a világgazdaság egyensúlyát.

Minden esetre Líbia három legnagyobb olajkitermelő vállalata felfüggesztette kitermelését, amely összesen 1,6 millió hordót jelent, ez a globális kitermelés 2 százaléka. A nyersolaj hordónkénti ára 96,08 dollárra emelkedett, amely a legmagasabb szint 2008 októbere óta. A Brent típusú olaj hordónkénti ára  77 centtel 106,55 dollárra nőtt.

A magas energiaköltségek gátolhatják a gazdaság növekedését, csökkenti a vállalatok nyereségét, s inflációt gerjeszt, amely bonyolítja a kormányok és a jegybankok döntéshozatalát.

Még ha Líbia teljes mértékben felfüggeszti az olajexportot, akkor sem kell ellátási gondokkal küzdeni a világnak. De a nyersolaj hordónkénti ára 100 dollár fölé emelkedhet, amely a szaúdi államoknak kedvezhet - mondta Jonathan Barratt a Commodity Broking Services ügyvezető igazgatója Sydneyben.

Az ázsiai tőzsdeindexek lefelé indultak, miután a befektetők szabadulni kezdtek a kockázatos befektetéseiktől. A japán Nikkei 0,8 százalékos mérséklődéssel 225 ponton zárt. Az elemzők szerint a szállítmányozó cégeknek az olajár emelkedés miatt nőnek a költségei, így nem csoda, hogy a légitársaságok papírjainak árfolyama ismét zuhanni kezdett. A Korean Air Line 1,8 százalékos, az Air China 1, a Cathay Pacific 2,2 százalékos esést könyvelt el egy kereskedési napon.

A szakértők szerint a legfőbb probléma az, hogy az események hatására ismét emelkedhetnek az élelmiszer árak: nem csak az olajár-emelkedés, de az élelmiszerexportőrök blokádja is ezt a tendenciát erősíti.

Az arany – mint hagyományos befektetés a kaotikus időkben – árfolyama nem sokat változott: jelenleg 1398 dollárt kérnek érte unciánként. A nemesfém árfolyama egyébként hónapok óta emelkedik, s ez a trend várható a közeljövőben is.

A líbiai események hatására a svájci frank és a jen is komoly erősödést mutatott szinte az összes devizával szemben. Az euró is erősödött, miután az Európai Központi Bank hajlandóságát fejezte ki az iránt, hogy a magas infláció miatt emelje az alapkamat mértékét.
Az euró 0,3 százalékkal 1,3690 dollárra erősödött.

Az amerikai indexek augusztus óta legrosszabb teljesítményt hozták kedden, amely az elemzők szerint mindössze korrekció az elmúlt hónapok mintegy húsz százalékos emelkedése után. A Dow Jones ipari indexe 1,44 százalékkal csökkent, a Standard&Poor’s 500-as index pedig 2,05 százalékos mínuszt mutatott. A Nasdaq 2,74 százalékos eséssel zárt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.