BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nemesfémek mennyországa

Az arany ára hét heti csúcsra emelkedett hétfőn, miután a Közel-Keleten tovább terjedtek a zavargások, és ez a tény növelte a menedéknek tekintett nemesfém vonzerejét a befektetők körében.

Az arany a múlt héten csaknem 3 százalékkal drágult és ára további emelkedésnek nézhet elébe az Észak-Afrikából és a Közel-Keletről érkező újabb hírek hatására. Az azonnali arany ára unciánként 1396,1 dollárra kúszott fel, mielőtt valamelyest gyengült 1395,9 dollárra hétfőn reggel.

Az amerikai határidős arany ára áprilisi szállításra 0,7 százalékkal 1395,90 dollárra drágult unciánként, a pénteki 1388,60 dolláros elszámolási árhoz képest. Az árfolyam változását tekintve figyelembe kell venni, hogy ma zárva tartanak az amerikai piacok.

Yuichi Ikemizu, a Standard bank tokiói fiókjának igazgatója szerint az arany ára ugyanakkor valószínűleg tovább emelkedik. Wang Tao, a Reuters piaci elemzője pedig úgy véli, hogy az azonnali arany ára vélhetően eléri a január 3-i csúcsot, azaz az unciánkénti 1423,57 dollárt.

Kereskedők szerint némileg magasabb kereslet mutatkozik az aranyrudak iránt a Közel-Keleten zajló változások hatására. A világ legnagyobb, arany alapú befektetési alapja, az SPDR Gold Trust közölte: tegnap 1,223 tonnára csökkent aranykészlete, ez kilenc havi mélypontot jelent.

Eközben az ezüst ára már harmincegy éves csúcson áll, a szürke fémért jelenleg 33,13 dollárt adnak unciánként. Az 1980 óta nem látott árszint mögött a gazdasági kilábalással kapcsolatos várakozások, valamint a növekvő ipari kereslet áll. Az ezüst egyébként nem számít olyan befektetési fémnek, mint az arany, bár tény, hogy a pénzpiac érdeklődése jelentősen növekedett az utóbbi években. Az ezüst iránti kereslet több mint felét most is az ipar biztosítja, további egynegyedét pedig az ékszerészet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.