BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

SEC: Szokjunk le a hitelminősítőkről

Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) újabb lépést tesz azért, hogy csökkentse a piacok függőségét a hitelminősítő intézetektől.

E lépésre azt követően kerül sor, hogy a pénzügyi válság feltárta az ágazat hiányosságait - jelenti a Reuters. 

Az Egyesült Államok értékpapír- és tőzsdebizottsága (SEC) várhatóan ma azt javasolja, hogy az értékpapír-kibocsátáshoz szükséges egyik kulcsfontosságú dokumentumban többé ne szerepeljenek a hitelminősítésekre vonatkozó utalások. Ennek az információnak eredetileg az lett volna a célja, hogy növelje a kibocsátó cég iránti bizalmat, a pénzügyi válság azonban igencsak megtépázta a hitelminősítők tekintélyét.

Az SEC ezzel a tavaly bevezetett, a pénzügyi szektor szabályozását átalakító Dodd-Frank törvény szellemében hajt végre módosítást, most először. A jogszabály több, a hitelminősítőkre vonatkozó reformlépést is tartalmaz, mely szerint a hitelminősítőknek ki kell zárniuk az összeférhetetlenségi eseteket, el kell számolniuk munkájukkal. Az Obama-kormány által a válságra való reagálásként elfogadott törvény célja, hogy csökkentse a befektetők hitelminősítő-függőségét, ebben az SEC most bejelentett döntése fontos szerepet játszhat.

Ugyanakkor a Reuters megjegyzi, hogy a szektor óriásai, így a Moody’s, a Standard & Poor’s, valamint a Fitch nem fogja különösebben megszenvedni a módosítást, mivel az amerikai törvényhozás nem talált megfelelő alternatívát a hitelminősítéseik kiváltására. Emiatt többen aggódnak azért, hogy a Dodd-Frank törvény túlzottan csökkenti a minősítői szabályozást, ami főként a bankfelügyeletnek okoz gondot, hiszen a pénzintézetek tőkehelyzetét elsősorban a minősítések segítségével határozzák meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.