BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszatért az optimizmus? Jó hírek a tengeren túlról

A vezető globális tőzsdeindexek mindegyike plusban nyitott, vagy várhatóan emelkedéssel indul pénteken. Az optimizmus részben az olajár jelentősebb csökkenésével, részben pedig néhány nagyvállalat kedvező gyorsjelentési adataival magyarázható.

Az olajárak pénteken némileg csökkentek a csütörtöki erőteljes növekedés után, annak a bejelentésnek a hatására, hogy a nyersolajtermelők ellensúlyozhatják a kínálat líbiai zavargások miatt okozta csökkenését. A Brent minőségű olajat hordónként 112,65 dollárért adták-vették, miután csütörtökön túlszárnyalta a 120 dolláros szintet.

Az amerikai könnyű nyersolaj ára 97,49 dollár volt barrelenként, miután csütörtökön meghaladta a 100 dollárt. Az ázsiai részvényindexek is növekedtek, miután elemzők ma már derűlátóbbak a globális növekedést illetően.

Az európai tőzsdék emelkedéssel nyitottak a, az előrejelzések szerint pénteken az amerikai kereskedések 0,4 százalékkal indulhatnak pluszban.

A japán Nikkei átlagindexe 0,7 százalékkal emelkedett, amely a legnagyobb erősödés a héten, míg a Hong Kong-i kereskedés 1,5 százalékos plust könyvelhetett el. A növekedés elsősorban az AIA Group biztosítási csoport részvényeinek szárnyalásának köszönhető.

A Japánon túli ázsiai tőzsdék átlagosan egy százalékkal emelkedtek. „A befektetők ismét visszatértek a tőkepiacokra, ismét elindult a vásárlás, ám az egyelőre nem olyan mértékű, hogy valós korrekcióról lehessen beszámolni” – jelentette ki Toshiyuki Kanayama, a japán Monex Inc. egyik elemzője.

Egy hetes viszonylatban nézve ugyanis a tőzsdék három százalékos mínuszt mutatnak az előző héthez képest, s az elemzők szerint a magas olajár miatt továbbra sem várható jelentősebb emelkedés. Még akkor is, ha az olajpiac stabilizálódik az általános befektetői hangulat meglehetősen pesszimista marad, hiszen a magas olajár visszavetheti a gazdasági növekedést, erősíti az inflációs nyomást, s visszaveti a lakossági fogyasztást is.
 
A líbiai események kirobbanása óta a legrosszabbul az indiai, a koreai és a tajvani indexek teljesítenek Ázsiában, mivel ezek az országok függenek leginkább az olajimporttól.

A dollár továbbra is rekord gyenge a svájci frankkal szemben. Az USA devizáka mintegy 4,8 százalékot esett az alpesi devizával szemben az elmúlt két hétben, amely 2010 júniusa óta a leggyengébb árfolyam.

Eközben az euró tartja magát közel három hete: egy euróért jelenleg közel 1,3822 dollárt kérnek, amely elsősorban az Európai Központi Bank infláció mérséklését célzó intézkedései iránti nyitottságnak tudható be. Az EKB szerint az európai jegybank előbb emeli a kamatot, mint az amerikai Federal Reserve.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.