BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A hiénák emelték a részvénypiacot Ázsiában

Az olajárak több mint 2 százalékkal barrelenként 116 dollárra emelkedtek hétfőn az ázsiai kereskedésben a líbiai offenzíva hatására. Eközben a részvénypiac szintén emelkedett a jó vételre pályázó kereskedőknek köszönhetően.

A befektetők a korábbi zuhanórepülés hatására lecsökkent értékű értékpapírokra vadásztak - írja a Reuters. Eközben a Brent minőségű olaj ára egy időben több mint két százalékkal ugrott meg, és hétfőn reggel a vezető kontraktus 1,5 százalékkal drágult, 115,69 dolláros szintet érve el, míg New Yorkban a határidős nyersolaj ára 1,85 százalékkal 102,94 dollárra emelkedett hordónként.

Kereskedők szerint a nyersolaj ára csak akkor emelkedik magasabbra, ha a líbiai konfliktus teljes szárazföldi háborúba torkollik, ennek azonban jelenleg kevés az esélye. Ugyanakkor a nyersolaj árát megtámogatja az a várakozás, miszerint Japán olajat és gázt vásárol energiaigényének fedezésére a nukleáris erőműveiben támadt krízis nyomán.

Az olaj ára egyébként az idei negyedévben több mint a negyedével drágult, és az Észak-Afrikában és az olajtermelő Arab Öbölben támadt szociális feszültség elég bizonytalanságot nyújt ahhoz, hogy az árak ezen a szinten maradjanak. A magasabb üzemanyagárak pedig újraélesztik a befektetők inflációs aggodalmait, és a kamatemelésekre vonatkozó félelmeket, elsősorban a fejlett országokban.

Ami a részvények jegyzésének alakulását illeti, Japán kivételével az ázsiai részvényeket tükröző MSCI index 1 százalékkal emelkedett, (Japánban ma hivatalos munkaszüneti nap van), az irányadó Nikkei részvényindex átlaga pedig a múlt héten 10 százalékkal zuhant. A részvények jegyzése Ázsia más részeiben közel 3 százalékkal esett. Japánon kívül egyébként az ázsiai részvények az idei első negyedben csaknem 5 százalékkal estek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.