BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Devizahitelesek: a frank az egyetlen "menedék" - év végére jobb lehet

A svájci frank a világ legjobban teljesítő fizetőeszköze volt a múlt évben, és az egyetlen menedékdevizává vált a piacon. A G7 csoport intervencióval gyengítette a jent, és az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve monetáris politikája a dollár gyengüléséhez vezet.

Az alpesi deviza 7,68 százalékot erősödött a múlt évben, a világ 10 legtöbbet forgalmazott devizájával szemben, a Bloomberg korreláció-súlyozott indexe alapján. Még a Svájci Nemzeti Bank (SNB) interveniálása sem volt elég, amellyel a frank erősödésének megállítása érdekében avatkozott be a piaci folyamatokba: az alpesi fizetőeszköz több mint 18 százalékkal értékelődött fel az euróval szemben tavaly.

„A svájci frank lett a végső menedék” – mondta Audrey Childe-Freeman, a JP Morgan londoni vezető devizastratégája. „Egy olyan világban, ahol kérdőjelek vannak a dollár és ez euró körül, és egy olyan környezetben, ahol a jen árfolyamának alakulásába avatkozhatnak be a frank tűnik a legjobb megoldásnak” – tette hozzá a szakértő. A frank 1975 óta csak a jennel szemben nem erősödött a világ 10 vezető fizetőeszköze közül.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A svájci gazdasági teljesítmény 50 százalékát teszi ki az export, az alpesi ország folyó fizetési mérleg többlete zsugorodni fog ebben az évben: a tavalyi 15,33 százalékról 10,95 százalékra a Bloomberg felmérése alapján. Bár Svájc gazdaság csupán a 19. legnagyobb a világon, az alpesi ország fizetőeszköze a hatodik legtöbbet kereskedett deviza – mutatják a Nemzetközi Fizetések Bankjának adatai.

A frank 1,4 százalékkal esett a múlt héten az euróval szemben, 1,2959-es szinten jegyzik az euró ellenében, és 2,1 százalékkal gyengébb árfolyamon 91,99 centen a dollárral szemben, miután rekorderős szinten állt: 88,51 centen március 17-én.

Az alpesi deviza december 31-én érte el történelmileg a legerősebb árfolyamát az euróval szemben: 1,24025-ös kurzuson.

A párizsi központú Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet által kidolgozott index alapján, mely az áruk relatív költségét veszi alapul kiderül, hogy a svájci frank 39 százalékkal túlértékelt a dollárral, és 32 százalékkal túlértékelt az euróval szemben.

„Én nem látok semmi esélyt arra, hogy a pénzáramlás mennyisége megváltozna” – mondta John Taylor, a világ legnagyobb fedezeti alapjának, a New York székhelyű FX Conceptsnek az elnöke. A pénz Svájcba fog vándorolni, ahogy az emberek megszabadulnak az eurótól – tette hozzá.

A svájci frank sebezhető lehet, ha az EU vezetői megegyeznek a válságkezelési mechanizmusról, amely az eladósodott országokat segítheti, illetve ha az Európai Központi Bank (EKB) gyorsabban emeli a jegybanki alapkamatot, mint az SNB.

„Mi továbbra is azt látjuk, hogy a svájci frank biztos menedéket nyújt, de fel kell ismernünk, hogy nagyon drága a deviza” – mondta Axel Merk, a Merk Investment kaliforniai elnöke. „Igen, szeretjük a svájci frankot, de a házamban nem fogadnék rá” – tette hozzá.

A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok szerint az euró/frank árfolyam 1,35-re változik az év végére. Közben az SNB irányadó jegybanki kamatrátája 1 százalékponttal lehet alacsonyabb ugyanekkor az EKB kamatánál. Az eurózóna alapkamata jelenleg 1, az SNB kamata 0,25 százalékon áll.

Az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Trichet a márciusi kamatdöntésen jelezte: „lehetséges”, hogy már áprilisban emelik az irányadó rátát.

A befektetők nem aggódnak amiatt, hogy az SNB beavatkozik a frank gyengítése érdekében, ugyanis 2009 márciusától 2010 júniusáig igyekezett meggátolni a frank erősödését, mely 21 milliárd dolláros veszteséget okozott a jegybanknak tavaly.

Ugyanakkor Svájc gazdasági növekedése 1,95 százalék lehet ebben az évben, mely elmarad a német 2,6, és az Egyesült Államok 3,1 százalékos várható növekedésétől – vélekednek a Bloomberg által megkérdezett elemzők. Az SNB március 17-én emelte a gazdaság növekedési kilátásait 1,5 százalékról 2 százalékra, azonban Philipp Hildebrand kormányzó később hozzátette: „jelentős kockázatok” vannak a növekedés tekintetében.

A svájci export februárban növekedett, ahogy Németországban és Ázsiában nagyobb lett a kereslet az órák és a táblagépek iránt. Az ország külkereskedelmi többlete 2,49 milliárd frankra emelkedett az előző havi 2,04 milliárdról.

„Alapvetően a frank maradt az egyetlen biztonságos menedékdeviza” – mondta Kasper Kirkegaard, a Dankse Bank vezető stratégája. A koppenhágai stratéga azt várja, hogy 90 centig süllyedjen a dollár/frank kurzus hat hónap alatt. „A svájci fundamentumok nagyon erősek, ez szól az erős valuta mellett”.

Azonban, ha a Bloomberg által megkérdezett közgazdászoknak igaza lesz, és az év végére 1,35-ig emelkedik az euró a frankkal szemben, és a forint őrzi jelenlegi erejét az euró ellenében, akkor 200 forint alá kerülhet a frank jegyzése.

Segíthet a devizahiteleseken az is, ha a kormány valamilyen módon rögzíti a frank árfolyamát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.