BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Emelkedésben az ázsiai börzék, továbbra is nagy a bizonytalanság

A japán földrengést és a nukleáris hatásokat követő piaci bizonytalanság után ismét emelkedésben kezdett a tokiói tőzsde. A többi ázsiai vezető index is pluszban nyitott, de arra a hírre, hogy fukushimai atomerőben történt robbanás után továbbra is szivároghat a radioaktív anyag a levegőbe, továbbra is nagy a volatilitás a kereskedéseken.

Az európai tőzsdéken ugyanakkor nem hozhat nagyobb változást az, hogy Ázsiában javult a befektetési kedv, az Egyesült Államok vezető indexei pedig továbbra is esést mutathatnak ma.

Az elemzők szerint az ázsiai piacokon tapasztalható rövid távú emelkedést a kockázati tőkebefektető társaságok hajtják, s továbbra is nagy a volatilitás. Chibagin Asset Management közgazdásza szerint a befektetők rájöttek arra, hogy túlságosan nagy pánik alakult ki, s az emelkedés egyfajta korrekció. A bizonytalanságot azonban mindenki érzi, mégis, ha bármilyen információ érkezik a nukleáris aggodalmak tompítása érdekében, azt a Nikkei azonnal pozitívan fogadja majd.

Japán vezető indexe egyébként szerdán 5,68 százalékos emelkedéssel nyitott, ám ezzel csupán a korábbi esés harmadát tudta visszahozni a földrengés előtti, lélektarni határnak tekintett 9 ezres pont fölé.

A Japánon túli piacokat felölelő MSCI index 0,9 százalékkal emelkedett szerdán. Dél-Korea, Tajvan és India tőkepiacai is mind pozitívban indították a napot.

A devizapiacon azonban korántsem mutatkozott optimizmus: a jen 80,8-ra zuhant a dollárral szemben a Bank of Japan esetleges beavatkozásának hírére. Az ország jegybanki szerepét betöltő intézmény azután jelentett be beavatkozást, hogy az ország devizája 1995-ös mélypontra gyengült a dollárhoz képest. A spekuláció szerint a japán kormány és a vállalatok készpénzre válthatják külföldi vagyonukat a katasztrófa utáni újjáépítés finanszírozására.

Az euró szintén gyengült – 0,2 százalékkal - az amerikai devizához képest, miután a Moody’s két szinttel rontotta a portugál államadósság besorolását.

A Brent nyersolaj hordónkénti ár 25 centtel 108,77 dollárra emelkedett, amely sokkal inkább a bahreini nyilatkozatok hajtottak, semmint a japán események. Bahrein ugyanis bejelentette, hogy megszabadul kockázatos vagyonelemeitől. Az amerikai nyersolaj ára 47 centtel 97,65 dollárra nőtt.

A befektetési arany unciánkénti ára szintén emelkedést mutatott (egy uncia jelenleg 1398 dollár), de még továbbra sem éri el a korábbi szintet, mivel a befektetők jelentős készleteket adnak el, hogy finanszírozzák tőzsdei veszteségüket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.