BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Félelmetes magasságban az olajár - Ennél csak rosszabb lesz

A Brent ára a csütörtöki ázsiai kereskedelemben 0,4 százalékkal növekedett, és 116 dollár felé tartott hordónként, ami a legnagyobb negyedévi növekedés csaknem két év alatt.

A májusi szállítású Brent csütörtökön 42 centtel 115,55 dollárra emelkedett barrelenként, mintegy 4 dollárral elmaradva a február 24-i közel 120 dolláros szinttől, ami 2,5 éves csúcsot jelentett. Az amerikai nyersolaj ára 43 centtel emelkedett, 104,70 dollárra.

A Reuters szerint a közel-keleti és az észak-afrikai feszültség az ellátási korlátozásokat a befektetői aggodalmak középpontjába emelték. A globális gazdasági élénkülés szintén támogatást nyújtottak az áraknak, noha Japán a második világháború óta bekövetkezett legsúlyosabb válsága átértékelte a helyzetet. A hírügynökség szerint a nukleáris vészhelyzet nyomán a legnyugtalanabb és legvolatilisebb negyedévvel szembesülhet az olajpiac 2008 vége óta.

Tetsu Emori, az Astmax Investments tokiói cég árupiaci alapkezelője szerint a második negyedév jó periódus, az olajkereslet óhatatlanul növekszik.Ugyanakkor a Reuters szerint, bár Szaúd-Arábia növelte a termelést, részben azért, hogy kompenzálja a Líbiából származó csökkenő exportot, ismét aggályok merültek fel, mivel a királyság tartalék-kapacitása csökkenőben van, és emiatt a nemzetközi piacok sérülékenyek lesznek az esetleges nagyobb szállítási zavarokkal szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.