BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hogyan nyerjünk a katasztrófán? - Befektetési tippek

A nemesfémek lehetnek az utóbbi idők politikai válságainak és természeti katasztrófáinak nyertesei. A líbiai válság illetve a japán földrengés okozta bizonytalanság hatására egyre több befektető fordul az olyan hagyományosan biztonságos befektetések felé, mint az arany és az ezüst - olvasható az OTP Alapkezelő elemzésében.

A szövetséges erők Kadhafi elleni légicsapásai, valamint a frissen bejelentett orosz tűzszüneti ajánlat érzékenyen érintette az eddig töretlenül emelkedő olajárakat. A japán földrengés és nukleáris bizonytalanság hatásai pedig a nyersanyagok, illetve az élelmiszerek iránti bizalmat rengették meg. 

Hosszútávon, a fejlődő államok gazdasági igényei, valamint a rossz időjárási viszonyok miatt várhatóan mind a nyersanyag, mind az élelmiszerárak emelkedési pályára állnak. De rövidtávon az olyan nemesfémek, mint az arany illetve az ezüst jelenthetnek menedéket azon befektetők számára, akik biztos pontot keresnek a jelenlegi geopolitikai és világgazdasági bizonytalanságában.  Ezt bizonyítják az utóbbi napokban emelkedésnek indult árfolyamok is.

„Az árupiacok az elmúlt évek tapasztalati alapján viszonylag alacsony együttmozgást mutatnak egyéb befektetési eszközökkel, például részvényekkel és kötvényekkel, így rendkívül jó kockázatmegosztási lehetőséget jelenthetnek. Ráadásul a különböző árupiaci szektorokba való befektetések azt jelentik, hogy akár az olajárak, az élelmiszerárak, de még az arany vagy az ezüst értékének emelkedéséből is lehetőség nyílik profitálni.” - mondja Gáti László, az OTP Alapkezelő értékesítési és marketing igazgatója.

Az arany és az ezüst spot árfolyamának kezdeti alakulása a múlt héten ismételten bebizonyította, hogy milyen intenzív ráhatással vannak a határidős befektetési termékek akár még a fizikai áruk árjegyzésére is. Hiszen a japán tőzsdeindex beszakadásának hírére nyilván nem kezdték el az emberek hétfőn és kedden tömegesen visszahordani az üzletekbe a korábban megvásárolt arany- és ezüstrúdjaikat. Nincs információ arról sem, hogy jegybankok vagy más nagybefektetők dobták volna hirtelen piacra az aranytartalékaikat – olvasható az aranypiac.hu-n.

A nemesfémek azonnali árfolyamának egy héttel ezelőtti hirtelen csökkenése egyértelműen a nem-fizikai befektetési termékek (certifikátok, opciók, határidős derivatív termékek) pánikszerű eladására vezethető vissza. A természeti katasztrófa kiszámíthatatlan hatása a világgazdaságra elsőre számos befektetőt elbizonytalanított, akik még a jól teljesítő befektetéseikből is riadtan kiszálltak.

Ez vezetett a látszólag irracionális árcsökkenéshez, holott a nemesfém-árfolyamoknak a tragikus hírek hallatára inkább emelkedniük kellett volna. A hét második felében ellenben már sokan éltek az alacsonyabb árfolyamok adta kedvező lehetőséggel, hogy jó áron növeljék tovább az aranyból és ezüstből tartott pozícióikat.

A befektetési arany unciánkénti ára gyakorlatilag változatlan napok óta: 1428,50 dollár körül mozog.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.