BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Líbia, Japán, Bahrein - Az egekbe emelkedhet az olajár

A Reuters elemzése szerint a líbiai katonai akció hatására eddig nem látott csúcsokat dönthet meg a Brent ára és a WTI is folytathatja előző heti száguldását.

A hírügynökség becslése szerint az északi-tengeri Brent ára hétfőn hordónként 119 dollár fölé emelkedhet és felülmúlhatja a februárban elért csúcsot. Az amerikai könnyű nyersolaj pedig tovább emelkedhet a múlt héten több mint 4 százalékos plusz után elért 101,42 dollárról.

A Közel-Kelet és Afrika lőporos hordó, ami bármelyik pillanatban felrobbanhat – kommentálta az eseményeket a Reutersnek Jonathan Barratt, a Commodity Broking Services elemzője. A szakértő szerint a líbiai offenzíva, valamint a bahreini összecsapások együttesen jelentős árfelhajtó hatást eredményezhetnek.

A kulcskérdés itt a szunnita Bahrein és Szaúd-Arábia, valamint a siíta Irán közötti viszony. Az Egyesült Államok a szunnita vezetésű államokat támogatja a siítákkal szemben, miközben Bahreinben az utóbbi vallási csoport tagjai tüntetnek a kormány távozásáért. Barratt szerint a szaúdi-iráni viszony rendkívül feszült és ha tényleges összecsapásokra kerül sor, az olaj árában azonnal jelentős közel-keleti prémium jelenik meg.

A National Australia Bank elemzője úgy látja: bármilyen, Szaúd-Arábiát érintő, a kitermelést csökkentő esemény éles áremelkedést generálhat az olajpiacon. Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter pedig azt jósolta, hogy az olajárak rövid távon akár 150-200 dollárra is emelkedhetnek hordónként a japán földrengés nyomán.

Emellett a japán nukleáris vészhelyzet hatására növekedhet az olaj és más energiahordozók iránti igény. Mint arról beszámoltunk, Európa-szerte felülvizsgálják az atomerőművek működését és Németország már döntött számos üzem bezárásáról. Az atompánik rövid időn belül energiahiányhoz, illetve energiaár-emelkedéshez vezethet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.