BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

LMP: Pilótajátékot játszik a kormány a frankhitelesekkel

A kormány az LMP megfogalmazása szerint egy bonyolult devizapiaci manőver segítségével próbálná megoldani a lakáshitelezésben kialakult válsághelyzetet.

A párt úgy véli: egyértelmű, hogy a kiszivárgott tervezet semmilyen módon nem segít a fizetésképtelenné vált adósok problémáján. Nekik majd’ egy év várakozás után is be kellene érni az eszközkezelőkről és egy nemzeti megegyezésről szóló ábrándos tervekkel.

A javaslat, amely szerint 190 forintos svájci frank kurzusnál rögzítenék a devizahitelek törlesztésénél alapul vett árfolyamot, a mai napig rendesen fizető adósok számára sem jelent egyértelmű biztosítékot.

A családi kasszákat fenyegető árfolyam-kilengések veszélye csak átmenetileg hárulna el, tekintettel arra, hogy csak 3,5 évig, azaz a következő parlamenti választásokat követő időszakig tartana a könnyítés. Nem kérdés, hogy a kormány ezzel a következő kabinet asztalára szeretné áttolni a problémát – ahelyett, hogy majd’ egy év tétlenkedés után végre szembenézne azzal – véli az LMP.

Mint arról beszámoltunk , a svájci frank árfolyamát a ciklus végéig 190 forint környékén rögzítené az Orbán-kormány, hogy mentse a még fizetőképes svájcifrank-hiteleseket az árfolyamkilengésektől. Az adósoknak azonban a kegyelmi időszak leteltével meg kell fizetniük a mentőövet, ugyanis a rögzített és a tényleges árfolyam különbségéből egy új hitel gyűlik össze. Az árfolyamrögzítés a bankoknak okozhat problémákat, rajtuk egy devizapiaci ügylettel segítene a kormány. A terv, ha megvalósul, komoly költségvetési pénzeket nyelhet el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.