BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem érdemes bezsákolni a magyar papírokból

Bár az elemzők által adott célárak alapján túlárazottnak nem nevezhető a hazai részvénypiac, a közeljövőre vonatkozó várakozások alapján nem most érdemes „bezsákolni” a magyar papírokból. A Bloomberg adatai szerint jelenleg többnyire csak 10-15 százalékos eltérés van a nagyobb magyar részvények és az elemzők által megadott célárak átlaga között, így nem is nagyon van olyan papír a piacon, amelyet biztosan vételre lehetne ajánlani a jó kilátások miatt.

Ráadásul a nemzetközi környezet most nem is kedvez a tőzsdei szárnyalásnak: bár a szakértők szerint a japán katasztrófa várhatóan nem okoz sokkot a régió tőzsdéin, az euróövezet szűnni nem akaró adósságválsága feltehetően nem tesz jót a kelet-európai (köztük a budapesti) tőzsdékkel szembeni bizalomnak.

A több elemző által is figyelt papírok közül az Egisnek a legnagyobb az eltérés a jelenlegi árfolyama és az átlagos célára között. A Bloomberg célár-konszenzusa (amely egyébként tíz szakértő előrejelzésén alapszik) 24565 forint volt a hét végén, ami csaknem 25 százalékkal több a pénteki, 19700 forintos záróárnál. A gyógyszerpapírt egyébként 4 elemző vételre, 5 tartásra, egy pedig eladásra ajánlja.

A célárak alapján jól áll az első számú hazai gyógyszerpapír, a Richter is. A 42556 forintos átlagos célárfolyam 13 százalékkal magasabb a hét végi, 37560 forintos kurzusnál. A Richter ezzel együtt mostanság nem tartozik a befektetők kedvencei közé: az éves gyorsjelentés kiadásakor elhangzott visszafogott vezetői prognózis, illetve a gyógyszerkassza átalakításával kapcsolatos kormányzati tervek nem tettek jót az árfolyam alakulásának, és nem is lehet arra számítani, hogy a következő hetekben gyökeresen változna a helyzet.

A hazai papírok közül a legtöbb elemző által figyelt OTP-t 12 szakértő ajánlja vételre, tartást pedig 11-en javasolnak. Eladási ajánlásból jelenleg csak egy van érvényben az első számú hazai bankpapírra. A Bloomberg által kalkulált átlagos célár bő tíz százalékkal magasabb a pénteki, 5684 forintos záróárnál. Az OTP kilátásait viszont nagyban befolyásolják az itthoni, illetve európai makrogazdasági fejlemények, hiszen az első számú hazai indikátorpapírról van szó. Hasonló tartalék van a megadott célárak alapján a Mol árfolyamában, hiszen a Bloomberg konszenzusa 26367 forint jelenleg.

Az utóbbi hetekben jól szereplő MTelekom az osztalékfizetés előtti időszakban válthat ki nagyobb érdeklődést a befektetőknél. A papír pénteki, 593 forintos záróára gyakorlatilag megegyezik a 16 elemző által megadott célárfolyamok átlagával, vagyis a gyors árfolyam-emelkedésre játszó befektetőknek most sem ideális a távközlési papír.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.