BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olaj, arany, ezüst, mind "csúcsra jár" - tőzsdei esés másfelől

A Brent minőségű nyersolaj ára szerdán barrelenként 116 dollár volt az ázsiai kereskedelemben, az ezüst ára pedig 31 éves csúcsot ért el, mig az arany ára közel fél százalékkal maradt el az eddigi rekordtól, az észak-afrikai és a közel-keleti feszültség hatására - olvasható a Reuters jelentésében.

Az arany ára a londoni piacon az utóbbi 24 órában unciánként 1434 dollárt ért el, meghaladva a decemberben mért 1431 dollárt. Az arany ára február folyamán 6 százalékkal drágult.

Az ezüst unciája a tavalyi 16,9 dolláros árról mostanra 34,88 dollárra drágult, de a cukor fontja is nagyot ugrott egy év alatt, hiszen 18,25 centes árról 27,06 centre emelkedett.

A Brent olaj ára a múlt héten már két és fél évi rekordot, barrelenként 119 dollárt ért el. Elemzők figyelmeztettek arra, hogy az olajtermelő országokban folytatódnak a tiltakozások, a nyersolaj ára tovább drágulhat. Ha pedig háború törne ki, ez hihetetlen drágulást idézne elő - vélte Ryoma Furuimi, a japán Newedge szakértője.

Az International Air Transport Asociation (IIATA) figyelmeztetett, hogy az olajárak drágulása miarr a légi társaságok idei nettó profitja csaknem a felével csökkenhet, és 8,6 milliárd dollár lesz, a tavalyi 16 milliárd dollárral szemben. Az üzemanyag ugyanis a légitársaságok működési költségének csaknem 40 százalékát adja, és a cégek eddig ellenálltak annak, hogy ezt a számlát vagy annak egy részét az utasokra háritsák.

A lökhajtásos gépek üzemanyaga 2009 eleje óta csaknem megkétszereződött, ám az átlagos oda-vissza jegyek ugyanebben az időszakban 20 százalékkal drágultak.

Tőzsdei árfolyamesés a Közel-Keleten a feszültség terjedésének hatására

A Közel-Keleten az értéktőzsdéken sorozatos árfolyamcsökkenések voltak szerdán azon félelmek hatására, hogy az Észak-Afrikában kirobbant feszültség átterjedhet a régióra.

A Reuters szerint a szaúd-arábiai részvénypiacon, amely a régióban a legnagyobb, szerdán 2,6 százalékos esés következett be, a keddi 6,8 százalékos zuhanás után a Katari értéktőzssde indexe 3,1 százalékkal esett, ám Kuvaitban is a részvénytőzsdén 2,9 százalékos, Dubaiban pedig 3,6 százalékos csökkenést észleltek.

Bizonytalanság van mindenütt e térségben - hangoztatta a dubai Al Mal Capital egyik elemzője. A szaúdi Adawul részvényindex 18 százalékot zuhant az év kezdete óta, noha a királyság fő bevételének számit olaj ára emelkedet. A BBC szerint a befektetőket aggasztja a térségben kialakult feszültség növekedése, mert az az olaj árának további emelkedését idézheti elő és a törékeny globális gazdasági élénkülést veszélyezteti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.