BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Piaci optimizmus világszerte: csökken az olajár

Az Egyesült Államokból érkező kedvező gazdasági hírek megdobták az ázsiai kereskedéseket is. Az olaj ára a több napos rally után korrigálni kezdett annak a hírnek a hatására, hogy Líbiában a több hete tartó zavargásoknak nemsokára vége lehet. Az amerikai kereskedések csütörtökön várhatóan pozitívan nyitnak – áll a Reuters elemzésében.

A piacok továbbra is árgus szemmel figyelik a líbiai eseményeket, ahogyan a vezető Muammag Kadhafi hívei a kormányellenes tüntetőkkel csap össze. Ám felröppent egy hír arról, hogy az térség országait tömörítő Arab Liga országai pozitívan fogadták a venezuelai elnök Hugo Chavez kijelentését, amely szerint a dél-amerikai ország a demilitarizált övezet mellett áll. 

A piacok elsősorban azért aggónak, hogy a térség arab országaiban tapasztalható zavargások gondot okozhatnak a világ kőolaj ellátásában. A Merril Lynch elemzői szerint a líbiai olajexport blokkja a legnagyobb olajsokk a világon az 1950-es évek óta. A geopolitikai események hatására az arany unciánkénti ára folyamatosan emelkedett, majd 1424 dolláron stabilizálódott. A rekordot néhány napja érte el az 1440 dolláros unciánkénti árat.

A tokiói Nikkei index 0,9 százalékos emelkedéssel zárt tegnap, sok napi esés után, a többi ázsiai index átlagosan 1,1 százalékos pluszt könyvelhetett el. Az elemzők azonban óvatosságra intenek: „Még túl korai optimistának lenni, hiszen az olajárak tovább emelkedhetnek” – mondta Masumi Yamamoto, a Daiwa Securities Capital Markets piaci elemzője.

Az amerikai nyersolaj hordónkénti ára 1,2 százalékkal 101,06 dollárra esett a korábbi több napos emelkedés után, de még mindig a korábbi 103,41 dolláros csúcs közelében ingadozik. A Brent típusú olaj ára szintén esett, 1,4 százalékot 114,71 dollárra hordónként (a Brent február 24-én döntött több éves rekordot, mikor elérte a 120 dollárt hordónként).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.