BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Radioaktív sugárzás - Miért nem fizet a biztosító?

A Financial Times összefoglalója szerint a Japánban bekövetkező katasztrófa számos következményéért jótállnak a biztosítók, de nem tartozik ezek közé a jelenleg a legnagyobb problémát jelentő radioaktív sugárzás.

"A piac abban a tévhitben él, hogy a sugárzás után fizetnek a biztosítók" – fogalmaz a BNP Paribas elemzője befektetői kommentárjában, amelyet a Financial Times idéz. Rafael Villareal elemzésében kitér arra, hogy az 1950-es években a biztosítók rájöttek arra, hogy egy atomszerencsétlenség után fizetendő kártérítés messze meghaladhatja egy-egy biztosító fizetési képességeit.

A szakma ezért új rendszert dolgozott ki azért, hogy helytállhasson a nukleáris létesítményekben bekövetkező problémákért anélkül, hogy veszélybe sodorná társaságok fizetőképességét.

Így jöttek létre a nemzetközi atomenergia-biztosító csoportok, amelyeket a biztosítók tartanak fent. Ezek a csoportok szükség esetén megállapodásokat köthetnek egymással az üzemleállások, a mentesítési munkálatok vagy az erőművek sérülése miatt bekövetkező károk fedezésére. Egy dologra azonban nem nyújtanak fedezetet, ez pedig a radioaktív sugárzás. Az ilyen esetekben tehát a kormányoknak kell fedezniük a károkat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.