BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A következő évek legnagyobb kockázata Soros szerint

Azzal, hogy Kína eldöntötte: mesterségesen gyengén tartja devizáját, gyakorlatilag elveszítette az infláció ellenőrzésének lehetőségét a kormánytól – mondta Soros György egy, az alapítványa által rendezett konferencián.

Szerinte míg ez a politika hozzásegítette Kínát ahhoz, hogy elszigetelje az országot a 2008-as pénzügyi válságtól, a világ második legnagyobb gazdasága ezzel lemondott arról, hogy kézben tartsa az inflációt, hiszen ehhez a deviza erősödése lenne szükséges.

"Nagyon előnyös lenne megengedni a valuta erősödését az infláció ellenőrzése egyik módjaként. Ám a hatóságok elszalasztották ezt a lehetőséget. Ma pedig az infláció gyakorlatilag ellenőrizetlen és komoly bér-ár inflációs veszélyt idéz elő." – idézi a Bloomberg Soros Györgyöt.

A jüan 4,6 százalékkal erősödött az amerikai dollárral szemben az elmúlt két évben. A kínai infláció 5,2 százalékra gyorsult fel márciusban, immár a kilencedik hónapja meghaladva a kormány célkitűzését.

A milliárdos erről az alapítványa által Bretton Woodsban rendezett konferencián beszélt, ahol négyszáz vezető közgazdász vitatta meg a világválság hatásait a közgazdasági szakma szempontjából.

Soros elmondta: az infláció kérdését kritikusnak tekinti Kína szempontjából. Az ország jegybankja eddig négyszer emelt kamatot az infláció ellenében, de – mint mondta – ez nem mehet a végtelenségig. Az üzletember emlékeztetett arra, hogy Peking politikai okokból áll ellen a jüan erősítésével kapcsolatos elképzelésnek. Egyrészt az erősebb jüan és alacsonyabb infláció nyomán olcsóbbá válhatnának a külföldről importált termékek. Másrészt az erősebb jen csökkentené a kínai exportőrök versenyelőnyét, ami az amerikai politikai vezetés szerint tisztességtelen szintet ér el.

A kínai vámhivatal jelentése szerint 2011 január és március között az ország 1,02 milliárd dollárnyi kereskedelmi deficitet regisztrált. A hét éve nem látott negyedéves mínusz hátterében a felszökő nyersanyagárak állnak, amelyek megemelték az import értékét. A helyzet ugyanakkor kissé javul, hiszen a hivatalos statisztikák szerint februárban a deficit még 7,3 milliárd dollárt tett ki, míg márciusban az összeg már csak 140 millió dollárra rúgott

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.