BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyar bankadó idén eddig 35 millió euróba került az Erstének

Az Erste Group Bank AG első negyedéves eredményei elmaradtak a várakozástól, míg a díjbevétel növekedése is lassabb volt. A rossz hitelek aránya azonban meglendült az osztrák bankcsoportnál. A vezérigazgató szerint a kockázatos hitelek állománya idén tovább nő.

Kelet- Közép Európa második legnagyobb bankcsoportjának adózott eredménye 2 százalékkal 260,6 millió euróra emelkedett az év első három hónapjában előző év ugyanazon időszakához képest. A Bloomberg tíz elemzője 268 millió euróval számolt.

A régióban tevékenykedő bankokhoz – mint például a szintén osztrák Raiffeisen Bank International AG-hez, és az olasz UniCredit SpA-hoz – hasonlóan az Erste is arra fogad, néhány éven belül a régió ismét az eredményesség motorja lesz, s a hitelkihelyezés vesztesége csökken. Az Erste profitját a magyarországi és romániai rossz hitelek állománya és az osztrák és magyar bankadó rontották. Az osztrák és a magyar bankadó összesen 47,9 millió euró értékben rontotta a bankcsoport eredményét.

A rossz hitelállomány aránya az előrejelzések szerint az év második felében sem mutat majd javulást – fogalmazat meg prognózisait Andreas Treichl, a csoport vezérigazgatója. Csehországban, Szlovákiában és Ausztriában ugyanakkor már látszik, hogy az év hátralévő részében javulhat a csoport eredményessége.

A csoport bevételének jelentős hányadát adó nettó kamatbevétel, díj-és jutalékbevétele is elmarad az előző negyedévitől. A betéti és hitelkamatok közti marzs csökkent a csökkenő hitelkihelyezés miatt, és a nyereséggel zárult kölcsönök fogyatkozása miatt. Az Erste szerint júliustól ismét növekedni fog ez a mutató.

Az Erste rossz hitelállománya, amelynek növekedése 2010 utolsó negyedévében megtorpant, ismét emelkedni kezdett az év első három hónapjában, 7,7 százalékkal 2010 első negyedéhez képest. A rossz hitelek jó részét román és magyar kisvállalkozásoknál kihelyezett hitelek adják.

Romániában Litvánia után a második legmagasabb a rossz hitelek aránya az Európai Unióban – mondja a Bloombergnek az UniCredit elemzője. Magyarországon pedig a kormány által hamarjában elfogadott bankadó húzta pirosba a bankok eredményét. Ez az adó 35 millió euróval csökkentette az Erste eredményét idén.

Az Erste részvényeinek az árfolyama 2,3 százalékkal 34,515 euróra esett csütörtök reggel a bécsi tőzsdén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.