BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az optimista várakozások végéhez közelítünk?

A húsvét utáni hét számos érdekességet tartogat. Szerdán kamatdöntő ülést tart a Fed, Ben Bernanke pedig előszört ad részletes indoklást és számol be az ülés menetéről

Az Equilor szerint a jövő további nagy kérdése az amerikai kötvényvásárlási program kifutása, vagy annak esetleges folytatása. Egyelőre nem érkezett olyan irányú jelzés Bernanke részéről, hogy újabb program bevezetésén gondolkozna, így joggal feltételezhetjük, hogy június végére leáll a mennyiségi lazítás novemberben indított második változata.

Csütörtökön az első negyedéves USA GDP érkezik, ami a száguldó olajár és a kedvezőtlen időjárás miatt csupán 1-2% közötti évesített növekedési ütemről fog csak beszámolni, ami jókora visszaesésnek számít a tavalyi év utolsó negyedévének 3,1%-os növekedéséhez képest - írja a Raiffeisen hírlevele.

Az Equilor szakértői azt feltételezik, hogy az első negyedéves előrejelzés mindenesetre némi befékeződést hozhat az USA-ban, legalábbis a legfontosabb indikátorok ezt jelölik és a piaci szereplők is lassulást várnak. Ráadásul a költségvetési zárolások hatása még aligha érezteti hatását ebben a periódusban, így könnyen elképzelhetővé válik, hogy a későbbiekben az USA is a stagflációs pálya irányába tegyen méretesebb lépéseket.

USA

Az S&P 500-as az elmúlt nyolc hétből immár a harmadik emelkedő hetét tudhatja maga mögött, bár az ünnepnappal rövidített héten a forgalom egyedült az év fordulóján volt alacsonyabb. A vállalati gyorsjelentések, amelyek főleg a technológiai szektorból kerültek ki az előző héten, meghaladták a várakozásokat és némelyik esetben még korábbi piaci berögzüléseken is változtattak (lásd Intel). A jövő héten sem lesz hiány cégjelentésekben, mivel az S&P 500-asnak több mint 35%-a teszi majd közzé eredményszámait. Azonban most főleg energia, ipari, és fogyasztói vállalatok lépnek a közönség elé. A vezetők kommentárjaiból és jövőbeli kilátásaikból jobb rálátást kaphatunk a továbbra is az amerikai gazdaság motorjaként tevékenykedő fogyasztóra. A rövidített hét a pénzáramlási adatokban is megtette hatását. A Hálaadási ünnep óta nem volt ilyen alacsony a részvényalapok áramló pénz mennyisége. A jövő héten Fed kamatdöntő ülés, amely érdekes lesz, bár nem várunk kamatváltoztatást és a QE2-es program tervszerű befejezésére számítunk, mivel ez lesz az első alkalom, hogy Bernanke az ülés vége után válaszol az újságírók és közgazdászok kérdésire élesben. A Fed elnöknek így alkalma lesz arra, hogy kifejtse terveit a QE2-es program vége után. A kiemelkedő piaci teljesítmény kapcsán - legmagasabb záró szint február közepi csúcsok után - azt hihetnénk, hogy optimistán vélekednek a befektetők. Azonban ennek pont az ellenkezője derült ki a hangulati felmérésekből. A kisbefektetők piaci emelkedésbe vetett optimizmusa ötheti mélypontra esett, míg a pesszimisták tábora nem változott. Ezzel szemben az aktív befektetés kezelők a februári csúcsoknál megfigyelt optimista szinttel rendelkeznek. Az előző héten említett VIX index tovább esett, alátámasztva a piaci emelkedésbe vetett hitet. Most már 2007. júniusi szinteknél tart - hívja fel a figyelmet a Raiffeisen elemzése.

Részvénypiacok

Annak ellenére megtartották szintjeiket a piacok, hogy a hét elején több más rossz hír mellett az S&P negatív kilátásba helyezte az USA ''AAA'' hitelminősítését. A hír azonban mindössze egy napos ijedelmet okozott, amely abban az értelemben érhető, hogy végülis semmi olyat nem mondtak, amely eddig ne lett volna köztudott, azaz hogy a jelenlegi költségvetési politika fenntarthatatlan. Másik oldalról pedig azok a tényezők, amelyek eddig is támogatták a piacot továbbra is élnek, élén a likviditásbőséggel. Szintén segített, hogy a héten publikált gyorsjelentések jól sikerültek. A jövő héten további eredménydömping várható, de emellett ismét nagyobb figyelmet kaphatnak már a makroadatok is, többek között az első negyedéves USA GDP adat.

A hét eleji megingás olyannyira nem volt erőteljes, hogy fontos technikai szintek sem sérültek a vezető piacokon. Az általunk benchmarknak használt S&P 500 továbbra is ugyanabban a szűkebb kereskedési sávban mozgott, mint az előző héten. Fenntartjuk korábbi véleményünket, mely szerint a következő időszakra vonatkozóan az lehet az irányadó, amelyik irányba kilép ebből. Felfelé a korábbi lokális csúcsok 1342-nél, lefelé a 1300-as szintek tekinthetőek fontosnak. Az eheti mozgás illetve az, hogy hét elején még a negatív hírekre is kitartott a sáv alja, jelentősen erősíti a felfelé kitörés lehetőségét, de jelentős long pozíció csak új csúcs esetén ajánlható. Véleményünk szerint legnagyobb esély akkor mutatkozna erre, ha a jövő heti makroadatok pozitív meglepetést tudnának okozni, miután az utóbbi időben inkább a mérsékelt negatív meglepetések domináltak gazdasági fronton.

Ázsia

Az előző héten az amerikai gyorsjelentési szezon keretén belül publikáló cégek eredményszámai kedvező hatással voltak a helyi versenytársak részvényárfolyamára, amelynek köszönhetően a térségbeli vezető részvényindexek tovább tudtak emelkedni.

Japánban az előző veszteséges hét után újra emelkedni tudott a Nikkei 225, de a korábbi heti csúcsokat nem tudta megérinteni. A teljesítményhez az év eleje óta nem látott alacsony forgalom párosult. A helyi piacok a jövő hét pénteken zárt tartanak. A jövő héten márciusi ipari termelési adat jelenik meg, ahol a földrengés miatt jelentős visszaesésre számítanak. Emellett lesz még jegybanki kamatdöntés, ahol akár újabb lazító program is bejelentésre kerülhet lévén a jen március végi csúcsai közelében tartózkodik, ami kifejezetten rossz az exportpiacnak. A márciusi inflációs adatokban stagnálást várnak, bár a tokiói áprilisi inflációs előrejelzés drasztikus erősödést prognosztizál. A miniszterelnök elfogadtatta 49 milliárd dolláros pótlólagos költségvetést, de szerencsére nem kell hozzá kiegészítő kötvénykibocsátás, mert adóemelésből és a nyugdíjalapból valamint a családosoknak nyújtott kedvezményekből finanszírozzák majd. AZ OECD leminősítette az ország idei várható GDP növekedését 0,8%-ra 1,7%-ról.

Koreában a Kospi tavaly november óta nem látott egynapos pénzbeáramlással kisegítve immár hatodik hete erősödik. Az index a márciusi mélypontoktól már 17,5%-ot ment. A piac csütörtökön zárva tart Gyereknap miatt, emellett Ipari termelési adat (jobbat várnak) illetve 1Q GDP jelenik meg, ahol 4,2%-os növekedésre számítanak. A jegybank interveniált a won piacán. Az árfolyamot 2008 szeptemberi szinteken állították meg. A FED QE2-es programjának vége volatilis pénzáramlásokat eredményezhet, ezért banki audit hajt végre a jegybank deviza derivatívákat vizsgálva, aminek eredménye akár szigorúbb szabályozás is lehet.

Kínában január vége óta nem tapasztalt heti csökkenés zajlott. Így az elmúlt 5 hétből 2-szer esett a Sanghaji index. A piac május 2-án a Munka ünnepe miatt zárva tart. A januári 9%-os elektromos áram felhasználás helyett már 12%-os idei növekedésre számítanak, mialatt 80 gigawatt kapacitásbővülés zajlik majd. Az üzemanyag felhasználás 8%-kal nőhet. A jüan 17 éve nem látott erős szintre ért, és egyre gyorsabb erősödésre spekulálnak, mert ez lehet az új infláció elleni eszköz. Az infláció már most "jelentős nehézségek" elé állítja a vállalatokat, így további monetáris szigorítások – kamatemelés, kötelező tartalékráta emelés – várhatóak, véli a Raiffeisen.

Európa

Európában sem kevésbé jelentős események fognak zajlani. Az adósságválság körüli mizéria – ha a görögök nem is jelentenek csődöt a hétvégén – folytatódni fog, és érdemes is lesz megnézni a keddi összesített adósságráta adatokat, elsősorban historikus összehasonlításban - írja az Equilor heti jelentése.

Szűkebb régiónkban, Lengyelországban és Magyarországon a munkanélküliségi adat tarthat számot az érdeklődésre. Mindkét országban úgy tűnik, hogy hiába erősödtek a növekedési momentumok az elmúlt negyedévekben, ennek hatása egyelőre nehezen csorgott le a munkaerőpiacra - írja az Equilor. Természetesen ettől nem csak a térség gazdaságai szenvednek, hanem valamennyi fejlett országra igaz, hogy több évtizedes magasságban ragadtak a munkanélküliségi mutatók, hiába az ösztönzés és a növekedés.

Magyarország

A hazai piacon sem okozott jelentős változást a hét eleji megingás. Az OTP összességében kitartott 6000 felett, így maradt a pozitív kép. Mi több, a Raiffeisen elemzői arra számítanak, hogy kedvező nemzetközi hangulatban, amennyiben a kinti piacok is új csúcsot csinálnak, támogatva a hazai piac jelenlegi kedvező megítélésével jelentősebben emelkedhet még a papír. A MOL-ban bár elesett a fontos 24500-as támasz ugyanakkor nem sérült a középtávú emelkedő trend, így továbbra is fennáll az esélye az emelkedés folytatódásának, így a Raiffeisen fenntartja vételi ajánlását egyelőre ebben a papírban. Lefelé a 23700-23500 a támasz zóna, ennek elesése rajzolhatná át a képet jelentősebben. Másik oldalon pedig a 24500 áttörése adhatna érdemi lendületet a papírnak felfelé rövid távon. Igen ellenállónak bizonyult az MTelekom a jelenlegi szinteken, így pozitív hangulatban elképzelhető, hogy az osztalékfizetés előtti 1-2 hétben némileg tovább halad felfelé, azonban hozam/kockázat alapján mi most nem ezt a papírt ajánlják továbbra sem. Relatíve erősebb hetet zártak a gyógyszergyártók a héten. Ugyanakkor továbbra sem tisztázott még mekkora terheket kell végül viselniük a következő időszakban, és technikai értelemben sem beszélhetünk egyértelmű pozitív fordulatról, így még nem ajánlhatóak vételre a papírok rövid távra - vélik a Raiffeisen elemzői

Az Equilor szerint ez lesz az utolsó olyan negyedév, hogy az optimista várakozásokhoz is tudnak igazodni a világ legnagyobb cégei, és azzal nyugtázhatjuk a mögöttünk álló három hónapot, hogy jobban sikerült mint reméltük.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.