BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre olcsóbb a magyar adósság, de nem is kell mindenkinek

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a meghirdetett 45 milliárd forint értékben bocsátott ki államkötvényeket, és a 10 éves állampapírok hozama is 7 százalék alatt alakult, azonban a kereslet nagyon alacsonynak tekinthető.

A 3 éves kötvényekből 41,26 milliárd forintnyit vettek volna az elsődleges forgalmazók, az ÁKK tartotta magát a 20 milliárd forintos ajánlathoz. A túljegyzés mértéke alig haladja meg a kétszeres szintet. A hozamok 6,46 és 6,52 százalék között szóródtak, az áltagos hozamszint 6,49 százalékon alakult. A hozamcsökkenés mértéke 19 bázispont az előző, hasonló futamidejű kibocsátáshoz képest.

Az 5 éves papírokból 15 milliárd forintnyit adott el az adósságkezelő, a befektetők 27,13 milliárd forintnyi kötvényre adtak ajánlatot. A túljegyzés mértéke itt már nem érte el a kétszeres szintet. A minimális hozam 6,7, a maximális 6,76, és az áltagos hozamszint 6,74 százalékon alakult. A hozam 29 bázisponttal csökkent a két héttel ezelőtti aukción kialakult átlagos hozamhoz képest.

A 10 éves kötvényekből 15,8 milliárd forintnyi papírra jelentkeztek be az elsődleges forgalmazók, az ÁKK a tervezett 10 milliárdnyi kötvényt adta el. A túljegyzés itt már csak 1,5-szörös. A hozamok 6,95 és 7 százalék között szóródtak, az átlagos hozam 6,98 százalékon alakult, amely 22 bázispontos mérséklődést jelent.

Az előző aukción jóval nagyobb volt a kereslet: a 3, 5 és 10 éves papírokért rendre 108, 100 és 30 milliárd forintnyi ajánlatot tettek az elsődleges forgalmazók. A hozamok azonban megnyugtató szinten alakultak, jelentős hozammérséklődést tapasztalhattunk mindhárom papír esetében, folytatva az előző aukció trendjét.

Az ÁKK 500 millió dollárnyi, dollárban denominált kötvényt is kibocsátott: az adósságkezelő 2041-es lejáratra, 30 éves állampapírokat adott el 270 bázispontos felárral. A hozamfelár 60 bázisponttal alacsonyabb, mint az előző, március 24-ei kibocsátás – írja a Bloomberg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.