BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre veszélyesebb az adósságcsapda

Kritikusan magas szintre emelkedett az elmúlt bő egy évben a tartósan nem teljesítő lakossági hitelek állománya – derül ki a Magyar Nemzeti Bank most publikált adataiból.

A jegybank által közölt adatok szerint 2009 közepén még 128,1 milliárd forint volt az egy éven túli késedelmű lakossági hitelek állománya, a múlt esztendő végén azonban már 415,7 milliárdot tett ki ez az öszszeg, és így már az összes lakossági hitel 5 százalékát adja.

Hasonló arányban emelkedett 2008 vége és 2010 közepe között a kilencvennapos késedelmű hitelek állománya. Ez azt jelenti, hogy a válság után a kölcsöneik törlesztését felfüggesztő adósok túlnyomó többsége nemcsak ideiglenesen, hanem tartósan is nem fizetővé vált.

A pénzügyi szolgáltatók szempontjából ez a tendencia különösen aggasztó, hiszen a hat hónapja vagy annál hoszabb ideje nem teljesítő hitelek a „gyakorlatilag menthetetlen” kategóriába tartoznak, vagyis minimális az esély arra, hogy akár átstrukturálás révén is újra teljesítővé lehetne tenni őket. Ennek megfelelően ezeknél már a bankok tartalékolási kötelezettsége is magas.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.