BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Immár Kína vezeti a világpiacot

Tavaly nagyobb forgalmat értek el a Kínában rendezett művészeti árverések, mint az Egyesült Államokban zajlott aukciók.

Az Artprice műkincspiaci adatszolgáltató most közölt számai azt mutatják, hogy az ázsiai ország mindössze három év alatt a világranglista harmadik helyéről az elsőre tudta felküzdeni magát. Kína 2007-ben került dobogós helyre, elhódítva Franciaországtól a bronzérmet, és 2010-ben már az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát is maga mögé utasította. A két nyugati nagyhatalom a világ képzőművészeti árverési forgalmának 30, illetve 19 százalékát érte el tavaly, miközben Kína 33 százalékkal büszkélkedhet.
A boomból Peking, Sanghaj és Hongkong egyformán kiveszi a részét.

A volt brit gyarmaton a Sotheby’s és a Christie’s ér el egyre látványosabb eredményeket, míg Peking és Sanghaj piacát a hazai aukciósházak – Poly International, China Guardian, Beijing Council, Hanhai Art Auction – uralják. Thierry Ehrmann, az Artprice alapítója és vezérigazgatója a sikert részben azzal magyarázza, hogy a világ tíz legmagasabb aukciós összleütést elért művésze között tavaly már négy kínai (Qi Baishi, Zhang Daqian, Xu Beihong, Fu Baoshi) volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.