BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Japán lett a szerdai kereskedés nyertese

Vegyes képet mutattak az ázsiai indexek a reggeli kereskedésben, a nyertesek között egyértelműen Japán szerepelt, ami főleg a kedvező gyorsjelentéseknek és a FED döntésnek volt köszönhető.

A szerdai sajtótájékoztatón Ben Bernanke, a Fed elnöke azt is elárulta, hogy a Fed változtatott a következő évekre vonatkozó gazdasági előrejelzései, e szerint valamivel lassabb növekedéssel és valamivel magasabb inflációval kell számolni, mint a korábban jelzett. Az infláció esetében Bernanke újra azt hangsúlyozta, hogy a megugrásért a nyersanyagárak a felelősek és ennek pusztán átmeneti hatása lehet, a hosszú távú inflációs várakozások továbbra is stabilak. Idénre 2,1 és 2,8 százalék közé várja a pénzromást a jegybank, míg jövőre 1,4 és 2 százalék közé, vagyis a jegybanki cél közelébe eshet.
 
A növekedéssel kapcsolatban lefelé módosította a prognózisát a Fed, idénre 3,1 százalék-3,3 százalékot vár, míg a munkanélküliség esetében 8,4 százalékig eshet a mutató. Jelenleg 2,7 százalékos az év/év alapú fogyasztói árindex az Egyesült Államokban, vagyis jóval a cél fölött van.

Kínának rossz hír, hogy a világbank felfelé módosította az ország várható GDP növekedési és inflációs előrejelzéseit, ami azt sejteti, hogy a monetáris szigorításnak még nincs vége.

A nyersanyagok is szárnyra kaptak az amerikai jegybank (Federal Reserve, Fed) ülése után, az arany, az ezüst és az olaj is folytatták extrém emelkedésüket. A devizák közül az ausztrál dollár és amerikai dollárhoz viszonyított árfolyama újabb történelmi csúcsra tört, ami a elsősorban az amerikai dollár gyengülésének és az ausztrál kamatemelési várakozásoknak tulajdonítható. Az ide első negyedéves inflációs magasabb lett a vártnál, ezért is képzelhető el egy jövőbeli kamatemelés. Mindemellett az ország korábban jelezte, hogy nem terveznek devizapiaci intervenciót az ausztrál dollár extrém mozgása miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.