BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kulcsszinten a forint - Mit mondanak az elemzők?

A forint tegnap 265-ös árfolyam alá erősödött az euróval szemben. Elemzők azonban úgy vélik, ez a szint nagyon erős ellenállás.

„A forint gyengüléssel indítja a mai napot, de mindez egyelőre nem jelentős mértékű. Devizánk 265 alatt is tartózkodott a távol-keleti kereskedési időszak alatt, majd nagyjából 50 fillért gyengülve 265,50 környékén stabilizálódott az árfolyam. A háttérben a Mooody’s bejelentése állhat, miszerint az intézet 7 magyar bank hitelminősítését rontotta” – mutat rá Karsai Péter, a Commerzbank Treasury Sales közgazdásza.

A kismértékű gyengüléssel jelenleg alulteljesíti a régiót a hazai fizetőeszközünk, de ez még változhat a nap folyamán. Tegnap délután is a forint lett a térség favoritja, miután áttörte a 265-ös szintet, napon belül sokat javulva a zlotyhoz és a cseh koronához képest is – világított rá Karsai. „Ma a lengyel kamatdöntés lehet a legfontosabb esemény a házunk táján. Az előzetes várakozások 25 bázispontos emelést prognosztizálnak 4,00%-ra, de ennél talán még fontosabb a döntést követő kommunikáció, az infláció alakulásával kapcsolatban, ami egyben a további kamatemelés hozzávetőleges időpontjára engedne következtetni” – vélekedett a közgazdász.

„Nagyobb mértékű forintgyengülést nem várunk a lengyel döntéstől, mivel minimális az esélye, hogy a forint kamatelőnye drasztikusan csökkenne belátható időn belül” – tette hozzá.

„Az erősödés oldalán egyelőre nagy falatnak tűnik a 265-ös szint, nem számítunk arra, hogy tartósan sátrat tudna verni a forint 265 alatt” – írja Karsai Péter napi devizapiaci elemzésében. Az elemző 264,80 – 267,50 árfolyamok között várja a mai napra az euró/forint kurzust.

Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője úgy véli, hogy „a forintot a tervezett reformintézkedések kedvező fogadtatása nyomán kialakult pozitív kép, a kedvező fizetési mérleg adat, a sikeres külföldi kötvénykibocsátás tartja immár huzamosabb ideje a 270-es szint alatt az euróval szemben. Így lehetséges az is, hogy a környezetünkből jövő negatív hírek (költségvetési problémák, leminősítések) sem tudtak érdemben változtatni a kedvező megítélésen”.

„Úgy véljük, minden pozitív hír ellenére a 265-ös szint egy komoly választóvonal, egyelőre kevés esélyt látunk ennek a számottevő és tartós áttörésére. A forint svájci frankkal szembeni árfolyamának sorsa elsősorban az euró és a svájci frank viszonylatában dől majd el, itt a kockázatok pedig sokkal összetettebbek, s a hazai gazdasági, gazdaságpolitikai fejleményektől, döntésektől nagyrészt függetlenek” - teszi hozzá a Generali Alapkezelő elemzője.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Karsai Péter az EUR/USD kurzust 1,4130 – 1,4230 között várja. Az elemző úgy véli, semleges, enyhén negatív a globális hangulat, ennek megfelelően oldalazva esik az EUR/USD árfolyama, a kora reggeli 1,42-es árfolyam 1,4180 alá esett. Ma reggel a Portugáliát újra leminősítette - ezúttal – a Moody’s, de ez a kereskedőket úgy látszik nem hatotta meg különösképpen. Ma kevés adat lesz esedékes: Európából az eurozónás kiskereskedelmi forgalom számait tudhatjuk meg, míg az USA-ból a március 15-i FED ülés jegyzőkönyve kerül a nyilvánosságra, amiből talán pontosabb információkat kaphatunk arról, hogy a FED hogyan látta 3 héttel ezelőtt az amerikai gazdaság helyzetét. Túl nagy meglepetésre, elmozdulásra ma sem számítunk, valószínűleg maradunk az 1,41-1,42-es sávban, míg a dollár / forint árfolyam várhatóan 187-189 között fog szerepelni.

A CHF/HUF devizapárban is némi forintgyengülés tapasztalható – mutat rá Karsai. A holnapi nap fontos mérföldkő lehet a frank keresztárfolyamaiban, mert publikálják a márciusi inflációs számokat. A várakozások év/év alapon 0,5 százalékon való stagnálást, hónap/hónap alapon 0,4 százalékról 0,2 százalékra csökkenést mutatnak. Az elemző az árfolyamkereszt alakulását ma 202,00 – 204,70 között várja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.