BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem adtuk olcsón az államadósságot - Tovább hasíthat a forint

Meglépte a kamatemelést, amelyre korábban felkészített az EKB csütörtökön. Trichet a lépést követően ismét remek kommunikációs trükkjeit alkalmazta. Beszéde kellőképpen "héja" hangvételű volt, hogy további emelést sugalljon, ugyanakkor arra is ügyelt, hogy a kamatspekuláció ne szaladjon túlságosan előre – írja heti tőkepiaci elemzésében a Raiffeisen.

Ez megerősíti azt várakozást, hogy a következő szigorítás már a harmadik negyedévben érkezik, várhatóan júliusban. Az előttünk lévő héten el leszünk árasztva inflációs statisztikákkal, a márciusi árváltozások számai az egész fejlett világból érkeznek. Általánosságban enyhe emelkedésre számít a Raiffeisen, mostanra a headline adat már a jegybankok által célszerűnek tartott szint felé kerülnek bőven.

Amíg azonban a maginflációs mutatók, valamint a béroldali nyomás nem épül fel rendesen, a jegybankárok között szignifikáns vélemény-különbségek lesznek. Ebből a szempontból érdekes volt, hogy Trichet szerint egyhangú volt az emelés, a BoE, az SNB, és főként a Fed valamint a BoJ esetében azonban egyáltalán nem ez a helyzet.
 
Emellett Európában a legfontosabb hír, hogy a sorozatos leminősítések, valamint egy rossz eredménnyel zárt kötvényaukciót követően Portugália ügyvivő kormánya belátta, hogy nemzetközi segítségért kell fordulnia. A befektetők örülnek, hiszen még egy problémát lehúzhatnak a listáról, és fordulhatnak a következő sztorira. Az euró elmúlt időszaki töretlen erősödése azt mutatja, hogy a periféria már nem mozgatja meg a piacokat, legalábbis amíg ilyen kicsi országról beszélünk. Spanyolország természetesen más téma lenne, de az eddigi információk alapján az elemzők nem számítanak arra, hogy a dél-európai ország hasonló sorsa jutna.

Ami a hazai piacot illeti: a két héttel ezelőtti sikereken felbuzdulva újabb 500 millió dollárnyi 30 éves kötvényt bocsátott ki Magyarország. Ezúttal azonban már nem adtuk annyira olcsón, a korábbi 330 bázispontos felár helyett, már csak 270 bázisponttal magasabb a magyar dollár-kötvény hozama az amerikainál. Az ÁKK-nak a Raiffeisen szerint jó hátszeled ad, hogy jelenleg a régió élvezi a befektetők rokonszenvét. A magyar 5 éves CDS tavaly május óta nem látott mélységekbe süllyedt (240 bázispont alá), párhuzamosan a román, horvát és az utóbbi napokban a lengyel CDS-el (jelenleg még mindig a magyar kockázati ár a legmagasabb ezek közül).

Eközben a forint is közel egy éves csúcsot döntött az euróval párhuzamosan, és egy röpke félnapra 200 alá süllyedt a svájci frank ára is. Mindezt olyan közegben, amikor az európai periféria egy újabb országa kérte, hogy az EFSF védőernyője alá állhasson be, mivel nagyon gyorsan romlik a finanszírozási képe. Miután a fentiek szerint nem magyar-specifikus hírek okozzák a csúcsokat, véleményük szerint a Konvergencia Program pénteki leadása sem lesz túlságosan nagy hatással a piacokra. A szakértők látnak olyan kockázati tényezőt, amely a hazai megítélést érdemben rontani tudná, így folytatódhat a lassú felértékelődés.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.