BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Őskori" módon takarít meg a magyar

A magyarok nagyon erős, 90-95 százalékos termékismerettel rendelkeznek a lakossági megtakarításokat illetően, ám a termékhasználat ezt nem tükrözi, hiszen az igen visszafogott – jelentette ki az OTP Bank mai sajtótájékoztatóján Kovács Antal vezérigazgató-helyettes.

A bank és a különböző gazdaságkutató cégek kutatásainak eredményei alapján a magyar lakosság változatlanul konzervatív a megtakarításait illetően: még mindig igen magas a készpénz aránya a megtakarításokon belül, és a magyarok több mint fele kizárólag a bankbetétet hajlandó használni pénze elhelyezésére.

Emellett a hazai ügyfeleknél a megtakarítási ív is rövid: legtöbbjük 1-3 éves időtávnál hosszabban nem gondolkodik. Megdöbbentő adat – mutatott rá Kovács Antal – hogy a magyarok 52 százaléka nem is rendelkezik semmilyen megtakarítással, és a felhalmozott tartalékok (amely háztartásban vannak egyáltalán) nagyon rövid időre elegendőek. Ezzel együtt a hazai lakosság helyzete nemzetközi összehasonlításban nem rossz, a megtakarítási hajlandóság tekintetében Európa középmezőnyébe tartozunk.

A vezérigazgató-helyettes leszögezte: a megtakarításokat illetően óvatosan optimistán tekint 2011 elé, részben azért, mert az adózással kapcsolatos, a jövedelmekre nézve kedvező változások hozzájárulhatnak a megtakarítási képesség növekedéséhez.

Ennek ellenére a nyugdíj-előtakarékosság terén a magyarok nem állnak jól - áll a Bellresearch nemrég megjelent felmérésében. Az eredmények szerint a kutatásban érintett korcsoport kétötöde egyáltalán nem rendelkezik a kötelezőn felül időskori megtakarítással.

Az időskori megtakarítással nem rendelkezők – nem meglepő módon – legtöbbször anyagi okokkal indokolják, hogy nem spórolnak: bő háromnegyedük nyilatkozott úgy, hogy nem tud félretenni erre a célra. Érdekes ugyanakkor, hogy a válaszadók viszonylag jelentős része – 14, illetve 12 százaléka – jelölte meg indokként a pénzügyi szolgáltatókkal, illetve a politikai környezettel szembeni bizalmatlanságot. A gazdasági környezettel szembeni aggodalmakat is figyelembe véve már több mint 40 százalék azok aránya, akik az előtakarékosságtól a bizalmatlanság miatt zárkóznak el.

Figyelemre méltó, hogy az általános célú megtakarítás még az időskorinál is ritkább, hiszen a magyarok 43 százaléka nem rendelkezik semmilyen megtakarítással, és ezért csaknem 90 százalékban az anyagi erőforrások hiányát hozza fel indokként.
 
A felmérés adatai szerint a 35-49 célcsoport kétötöde lenne nyitott időskori előtakarékosságra, ami a teljes magyar lakosságra vetítve csaknem egymillió embert jelent. Az előtakarékosságra nyitott válaszadók legnagyobb része - 71 százaléka - havi rendszeres juttatást igényelne megtakarításaiért cserébe, magasabb szintű egészségügyi ellátásra 13, színvonalasabb idősotthoni ellátásra pedig 12 százalékuknak lenne igénye. Tanácsadásra 32 százalékuk lenne nyitott, ám közülük is csak minden harmadik lenne hajlandó fizetni ezért.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.