BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sosem volt még ennyi részvénye a lakosságnak

Február végére meghaladta a négyezer milliárd forintot a háztartások értékpapír-állománya, ez újabb történelmi rekord. Ennek több mint a fele befektetési alapokban van, ezek mennyisége viszont az elmúlt hónapokban már nem sokat változott.

Sokáig azt lehetett gondolni, sosem lesz már a lakosságnál annyi részvény, mint az orosz válság előtti időszakban. 1998 közepén a jegybank adatai szerint 377,6 milliárd forintnyi részvényük volt a háztartásoknak, ez a 13 esztendős rekord most végre megdőlt: február végén a lakossági részvényállomány ugyanis újabb historikus csúcsra, 384,3 milliárdra ugrott.

A rekordhoz két esemény is hozzájárult: egyrészt a második hónapban be is vásároltak a háziasszonyok részvényekből, másrészt az árfolyamok is felfelé mozdultak a tőzsdén.

Az államadósság finanszírozásának szempontjából mindenképpen pozitív fejlemény, hogy megállt a háztartásoknál lévő állampapír-állomány csökkenése. Az évtized közepén a lakosság magyar állampapírban lévő vagyona még bőven 1000 milliárd forint fölött volt, 2007-ben viszont az állomány gyors ütemben csökkenni kezdett, és tavaly májusban már alig haladta meg a 700 milliárdot.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.