BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A világ legjobbjai közt a pesti tőzsde

A pesti tőzsde a világ legjobbjai között volt az első negyedévben, a forgalom azonban drasztikusan csökkent. A parkett legnagyobb sztárja az E-Star lett, de az OTP-vel és a CIG Pannóniával is sokat lehetett keresni.

Több mint 13 százalékot emelkedett az év első négy hónapjában a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX, és ezzel a pesti parkett lett a világ ötödik legjobban teljesítő részvénypiaca az idén. Ha a helyi valutákban számoljuk a mutatók változását, egyedül a mongol, a belgrádi, a szófiai és a dollárelszámolású orosz tőzsdeindex tudta megverni a budapestit.

„Tavaly a külföldi befektetők a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos tervek miatt ütötték a magyar piacot, az idén ennek a korrekciója zajlott le” – mondja Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője. Az első négy hónap részben ezért hozott komoly felülteljesítést, részben pedig azért, mert a kormány által bemutatott Széll Kálmán-terv is elnyerte a befektetők tetszését. A magánnyugdíjkasszák kivonulása a piacról persze nem múlt el nyomtalanul, a részvénypiac forgalma ugyanis 16,8 milliárd forintra csökkent, ez jócskán elmarad a tavalyi csaknem 23 milliárdtól.

A hazai tőzsdei cégek közül sokat profitált az OTP is a javuló hangulatból, a részvény árfolyama több mint 25 százalékkal emelkedett az év eleje óta, így a bankpapír csaknem egyéves csúcsra került. Szintén sokkal, csaknem 20 százalékkal emelkedett a Mol, amelynek az olajpiacon uralkodó kedvező hangulat, egyes felvásárlásokkal kapcsolatos pletykák és az iraki–kurdisztáni mezőkkel kapcsolatos optimista várakozások hajtották fel az árát. A Magyar Telekom árfolyama is csaknem 18 százalékot nőtt, ennek a részvénynek viszont főleg az állampapír-piaci hozamok csökkenése, valamint a közeledő osztalékfizetés emeli az árfolyamát. A vezető részvények közül csak a gyógyszergyári papírok teljesítettek rosszul az első négy hónapban. Az Egis és a Richter árfolyama is esett, utóbbié több mint 12 százalékkal, főleg a kormány gyógyszerkasszával kapcsolatos tervei miatt.

Volt viszont két olyan kisebb papír, amely kifejezetten jó befektetésnek bizonyult. Az egyik a CIG Pannónia életbiztosító volt, amelynek részvénye 25 százaléknál is többet ralizott az idén, az egyik komoly árfelhajtó tényező a VIT nyugdíjpénztárral való megállapodás volt, de valószínűleg jót tett a papírnak az is, hogy bekerült a BUX indexbe. A részvényt tavaly ősszel lejegyző kisbefektetők viszont még nem dőlhetnek elégedetten hátra, mert bár a biztosítópapír árfolyama sokat emelkedett a tavaly őszi mélypontok óta, a jegyzéskori 938 forintos árfolyamot még mindig nem sikerült tartósan túlszárnyalnia. A pesti tőzsde igazi „sztárja” az RFV-ből E-Starra átkeresztelt alternatív energetikai cég lett. A parkett egyik legvonzóbb sztorijának számító, újabban 12 ezer forint fölött is forgó papír több mint 40 százalékot drágult az év eleje óta, és több külföldi befektető is vásárolni kezdte.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.