BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Frankhitelesek: Egyre biztosabb, hogy nem büntet az SNB

A svájci gazdaság növekedési üteme lassult: éves alapon 3,1 százalékról 2,4 százalékra, amely a frank erején túl újabb okot adhat a Svájci Nemzeti Banknak (SNB), hogy ne emelje a jegybaki alapkamatot júniusban.

A svájci gazdaság növekedési üteme elmaradt az elemzői várakozásoktól az idei év első negyedévében, mert a háztartások csökkentették élelmiszer- és ruházati vásárlásaikat, valamint a vállalatok beruházásai is csökkentek az előző időszakhoz képest. 

A gazdaság 0,3 százalékkal bővült az első negyedévben az előző év utolsó negyedévéhez viszonyítva. A Bloomberg által megkérdezett 12 közgazdász mediánvéleménye alapján a várakozás 0,7 százalékos növekedés volt.

Az export növekedése annak ellenére gyorsult 5,7 százalékkal, az előző negyedes 1,4 százalékról, hogy a svájci frank folyamatosan nagyon erős oldalát mutatta. „A gazdaság növekedése ép” – mondta Claude Mauer, a Credit Suisse közgazdásza a Bloomberg hírügynökségnek. A kivitel nem szenvedett az erős frank miatt – tette hozzá.

A gyengébb növekedési ütemből arra lehet következtetni, ez egy újabb indok a Svájci Nemzeti Banknak (SNB) arra, hogy ne emelje a megcélzott kamatszintet 0 és 0,75 százalék közötti, 0,25 százalékos megcélzott szintről.

A svájci frank folyamatosan döntött meg történelmi csúcsokat az euróval szemben, és az amerikai dollár ellenében is igen erős. Az alpesi ország fizetőeszköze gyakorlatilag az egyetlen menekülődeviza lett a világgazdasági válságban, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve mennyiségi monetáris könnyítésbe (pénznyomtatás) kezdett, amely a dollár leértékelődéséhez vezetett.

A kedvezőtlen nemzetközi hangulat elsősorban annak „köszönhető”, hogy az eurózóna egyes országainak adósságválsága áprilisban és májusban jelentősen mélyült: Görögország államcsődjének esélye már rövidebb távon is jelentős lett.

A válságot némiképp Jean-Claude Juncker keddi nyilatkozata enyhíthette. Az Ecofin (gazdasági és pénzügyminiszterek tanácsa) elnöke  arra utalt, hogy az EU mégiscsak előkészít egy újabb segélycsomagot Görögország számára.

Azonban ez nem oldotta meg az adósságválságot, és a piac továbbra is egyértelműen árazza a görög államcsődöt. Írország és Portugália adósságproblémái is súlyosak, amely piaci szempontból a svájci frank malmára hajtja a vizet.

„A tegnapi 1,2150 helyett ma reggel már 1,2250 fölött adják-veszik az alpesi devizát az euróval szemben” – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza. „A frank gyengülése az alacsony első negyedéves svájci GDP adatokkal is magyarázható, csökken a helvét gazdaság növekedési üteme, 3,1-ről 2,4 százalékra lassult a GDP növekedés” – magyarázza.

„Ez jó hír lehet a svájci frankban eladósodottaknak, a bő két hét múlva esedékes kamatdöntésen az SNB a várakozások szerint mégsem fog emelni” – zárja kommentárját az elemző.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.