BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megállapodnak a devizahitelekről - Meddig szakadhat a forint?

Az elemzők szerint a forint rövidebb távon stabilizálódhat: a kormány és a bankok közötti megállapodás rövidebb távon segíti az adósságproblémákat, azonban nem oldja meg azokat. Egy év alatt 275 forintra kúszhat fel az euró árfolyama – vélik a Nordea Bank elemzői.

A forint rövid távon stabilizálódhat, miután a kormány és a Bankszövetség holnap várhatóan megállapodik az árfolyam rögzítéséről a devizában nyilvántartott lakossági hitelek kapcsán, hogy enyhítsenek a terheken – írja a Nordea Bank AG elemzője.

Valódi megoldást azonban nem nyújt a megállapodás, a kormány vagy a bankok nem veszik át a terheket – vélekedett Elisabeth Andrew, a bank koppenhágai közgazdásza. „Valamelyest csökkenti a rövid távú terheket, de nem szűnteti meg a hosszabb távú devizaadósság terhének problémáját” – tette hozzá. Az elemző úgy látja, hogy 275 forint lehet az euró árfolyama egy év múlva.

„Ez egy újabb ok, hogy miért várjuk a forint negatív teljesítményét közép és hosszabb távon” – gondolja Elisabeth, aki hozzáteszi: amint a piac beárazza a hírt, a forint stabilizálódik.

A forint gyengülhet, a magyar kötvények szintén, és az államadósság törlesztésének leállása esetére köthető biztosítási felár (CDS-felár) is, ha a kormány és a hitelezők megállapodnak a devizahitelesek terheinek csökkentéséről, akik a hitelek visszafizetésével küzdenek – vélik a DZ Bank AG elemzői.

A terv ugyanis csak álmenetileg csökkenti az adósság problémáit, az jelentős terhet ró a bankokra, és csökkenti a profitot. A veszteségek minimalizálása néhány bank esetében már megkezdődhetett, és zárhatják forintpozícióikat, és a forint folytathatja gyengülését. A forint mellett nyomás kerülhet (elsősorban) a magyar euró kötvényekre, és a CDS is nyomás alá kerülhet.

Az UniCredit Bank elemzői ugyanakkor azt gondolják, hogy érdemes forintot venni az euró ellenében, ha megállapodnak arról, hogy 180 forinton rögzítsék a svájci frank árfolyamát. „Működőképesnek tűnik” a megállapodás, és a bankoknak 30-40 milliárd forintba kerülhet – véli Tóth Gyula és Gillian Edgeworth, a bank bécsi elemzői.

Az elemzők „bikapiacot” várnak a forint tekintetében, és a célárfolyamot 260 forinton határozták meg. A forint eladását 272-es szinten ajánlják.

A forint hétfő délelőtt gyengült, miközben a negatív nemzetközi befektetői hangulatban a svájci frank erősödött. Az eurót 270,3 forinton jegyzik a reggeli 269 forint után. A svájci frank ára 216 forintról 219 forintra emelkedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.