BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot esett a svájci frank - Mi történt?

A svájci frank gyengült délelőtt, mert alacsonyabb a pénzromlás üteme áprilisban az alpesi országban, mint az elemzők várták. Ennek következtében csökkent a júniusi kamatemelés esélye: pedig korábban ez fűtötte a frank piacát.

A svájci frank gyengült kedden mind a 16 vezető devizával szemben, miután alacsonyabb inflációs adat érkezett, mint az elemzők várták, és ez csökkentette a júniusi jegybanki kamatemelés esélyét.

A svájci infláció 0,3 százalékon alakult éves alapon – közölte a statisztikai hivatal délelőtt, míg a Bloomberg hírügynökség által megkérdezett közgazdászok kétszer ekkora pénzromlásra számítottak.

Elemzők szerint a svájci frank árfolyama azonban akár tovább is erősödhet a közeljövőben, ugyanis nagy rá a kereslet. Philipp Hildebrand, a Svájci Nemzeti Bank (SNB) Kormányzója a múlt hónap végén azt mondta, hogy az infláció alacsony maradhat. Az SNB márciusban változatlanul hagyta a megcélzott kamatszintet: 0 és 0,75 százalék között 0,25 százalékos céllal.

Az infláció adat után az euró 1,25-ös árfolyam környékéről 1,26 fölé erősödött a svájci frankkal szemben, az alpesi deviza gyengülése miatt. A forint is erősödött az euró ellenében: 265 feletti árfolyamról 264-es szint alá. Így 212 forint közeléből 209 forintra mérséklődött a svájci frank ára.

Délután is tartotta magát a forint, 209 forint közelében jegyzik a svájci frankot.

A svájci frank azonban 6,3 százalékot erősödött az elmúlt fél évben a világ vezető devizáit tartalmazó valutakosárhoz viszonyítva.

Erős veszélyt jelent továbbra is, hogy az eurózóna periférikus országai adósságválsággal néznek szembe, és Görögország adósságának átütemezésére jelentős esély van. A válság mélyülése az euró gyengülésének irányába mutat, így drágább frankhoz vezethet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.